Ruzie over brieven L.P. Boon

De erfgenamen van de Vlaamse schrijver Louis Paul Boon (1912-1979) dreigen het Louis Paul Boon Genootschap met een schadeclaim van 12.500 euro wegens schending van het auteursrecht. Het gezelschap van Boon-liefhebbers ontkent schuld en vreest voor haar toekomst. ,,Als we dat bedrag moeten betalen, zijn we failliet.''

Het meest recente nummer van Boelvaar Poef, het kwartaalblad van het genootschap, bevat een deel van de correspondentie die Boon voerde met de Vlaamse dichter Gaston Burssens (1896-1965). De brieven werden verzameld door de Nijmeegse literatuurwetenschapper Jos Muyres, die al eerder correspondentie van Boon bundelde in Brieven aan literaire vrienden (De Arbeiderspers 1989).

Volgens bestuurslid Noud Cornelissen gaven Boons erfgenamen – zoon Jo Boon en diens vrouw Lucienne – in september vorig jaar toestemming voor publicatie. ,,We waren het zelfs eens over de vergoeding die ze ervoor zouden krijgen. Dat hebben we ook allemaal op papier.''

,,Dat klopt'', meldt Lucienne Boon-Muylaert desgevraagd. ,,Maar toen ik vier dagen later ontdekte dat het L.P. Boon-documentatiecentrum in Antwerpen al in 1998 een aanbetaling voor de brieven had gedaan, heb ik onze toezegging onmiddellijk per e-mail en aangetekende brief ingetrokken.'' Volgens Boon-Muylaert is deze kwestie de vijfde keer in korte tijd dat het genootschap zich niets aantrekt van de auteursrechthebbenden. ,,Er worden citaten van Boon op kaarten afgedrukt, foto's van mijn man gebruikt, allemaal zonder toestemming. Ja achteraf, dan willen ze graag in der minne schikken.''

De situatie escaleerde al in januari, toen Boons weduwe Jeanneke Boon namens de erven het aftreden eiste van de voorzitter van het genootschap, die daar niets voor voelde. Nu werd de Belgische organisatie voor auteursrechten Sabam ingeschakeld, die deze week een aangetekende brief naar het genootschap stuurde. Boon-Muylaert: ,,Denk nou niet dat we op het geld uit zijn, want we hebben tussen 1979 en 1999 al het materiaal gratis ter beschikking gesteld. Het misbruik rees alleen de pan uit.''

De Sabam heeft het genootschap tot dinsdag de tijd gegeven de complete oplaag te vernietigen. Zo niet dan volgt een dagvaarding, waarin bovendien een schadevergoeding van 12.500 euro zal worden geëist. Boelvaar Poef is inmiddels al aan de vijfhonderd leden van het genootschap verstuurd. Zij hoeven hun exemplaar niet te retourneren, benadrukt Cornelissen. ,,Volgens onze advocaat hoeven we ons geen zorgen te maken. De erfgenamen zijn immers een overeenkomst met ons aangegaan.'' Aan verlies van een eventuele rechtszaak wil Cornelissen liever nog niet denken. ,,Als we die 12.500 euro moeten betalen, dan betekent dat het einde van het genootschap.''

    • Ward Wijndelts