Recordbedragen op veiling autografen

,,Ik heb echt het gevoel naar woorden te moeten zoeken om dit uit te leggen, of moet ik zeggen: Mijn god, wat hebben we gedaan.'' In het logboek met deze passage doet co-piloot Robert Lewis van de Enola Gay verslag van de operatie Little Boy, waarbij op 6 augustus 1945 de eerste atoombom op Hiroshima werd gedropt. Het logboek bracht gisteren op een veiling in New York 350.000 dollar op.

Christie's veilde 201 Amerikaanse documenten uit de beroemde Forbes Collectie, nu in beheer bij de zonen van wijlen Malcolm Forbes, oprichter van het concern dat is gespecialieerd in financiële uitgaven. Kopers boden voor de documenten, waaronder veertien autografen van Amerikaanse presidenten, in totaal meer dan 20 miljoen dollar.

Christie's had het logboek van Lewis getaxeerd op tussen de 200.000 en 300.000 dollar. De veilig bracht meer op, maar dat was bij lange na niet het record. Dat ging naar een ander topstuk, het ondertekende manuscript van de laatste toespraak van president Abraham Lincoln, gehouden aan een venster van het Witte Huis, drie dagen voordat in 1865 werd vermoord. Het document verwisselde voor 3.086.000 dollar van eigenaar, het hoogste bedrag dat ooit voor een Amerikaans historisch document werd neergeteld.

Ook voor de brief waarin de natuurkundige Albert Einstein president Franklin D. Roosevelt waarschuwt voor het Amerikaanse onderzoek naar ,,de bouw van uitzonderlijke krachtige bommen'', dat zou uitmonden in de ontwikkeling van de atoombom, was veel belangstelling. Het document bracht 2,1 miljoen dollar op, wat volgens het veilinghuis een recordbedrag is voor een brief.

Het elf pagina's tellende logboek waarin co-piloot Lewis van minuut tot minuut verslag doet van de Enola Gay-vlucht, staat vol met details over het bombardement op Hiroshima, waarbij naar schatting 200.000 mensen omkwamen. Lewis noteerde dat ,,er 15 seconden na de flits duidelijk twee schokken (turbulenties) waren te onderscheiden – meer fysieke effecten waren er niet. We keerden het toestel om, zodat we de resultaten konden zien, en daar, recht voor onze ogen, had zonder enige twijfel de grootste explosie plaats waarvan de mens ooit getuige is geweest.''