Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Een kwestie van kiezen

Als jongetje van acht schreef Frits Lugt al een serieuze catalogus van zijn verzameling vondsten en curiositeiten. Hij wijdde zijn hele leven aan het bekijken, beschrijven en verzamelen van kunst. Zijn unieke verzameling schilderijen, tekeningen, prenten en miniaturen is op afspraak te zien in Hôtel Turgot in Parijs. Onder de titel Een kwestie van kiezen toont het Mauritshuis een keuze uit deze collectie: 36 kabinetsstukken – klein formaat schilderijen en panelen van 17de eeuwse Hollandse schilders.

Een kwestie van kiezen. Schilderijen uit de collectie Frits Lugt. Van 28 maart t/m 30 juni. Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Inl 070-3203456 of www.mauritshuis.nl

FILM

Storytelling

De lang verwachte opvolger van Todd Solondz' succesfilms Welcome to the Dollhouse en Happiness is een tweeluik, getiteld Storytelling. Zonder afbreuk te doen aan de sarcastisch-zwaarmoedige toon van dat eerdere werk richt Solondz zijn pijlen nu vooral op een theoretisch onderwerp. Hoe verhouden werkelijkheid en fantasie zich tot elkaar bij het schrijven van een fictieverhaal? Kun je een documentaire maken zonder dat het menselijk object voor de camera daar drastisch door verandert? De zwarte humor lijkt dit keer vooral bedoeld voor studenten semiotiek en/of film- en tv-wetenschap.

Vanaf 4 april in negen bioscopen.

LITERATUUR

BorderKitchen

Vier nieuwe Nederlandse schrijvers treden op tijdens BorderKitchen, een door het Crossing Border Festival georganiseerde literaire avond in Amsterdam. Op 4 april zal er worden voorgelezen door Alex Boogers (Het waanzinnige van sneeuw), Karin Giphart (het nog ongepubliceerde zusje van Ronald), Peter Middendorp (Noordeloos) en Donald Niedekker (Na een leven van werken en strijden, Hier ben ik). Voor de muzikale intermezzi wordt gezorgd door Margerita Pasquini (Het rauwe rode vlees) & IUNO en de Friese schrijver-zanger Meindert Talma.

BorderKitchen. Do 4 april. Amsterdam, Theater Perdu. Inl. 070-3462355.

MUZIEK

Franz Liszt Concours

Het zesde Franz Liszt Concours voor pianisten vindt van 2 tot en met 13 april plaats in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg. Ruim vijftig kandidaten uit twintig landen doen mee aan dit driejaarlijkse concours, dat in het verleden winnaars kende die inmiddels beroemd zijn in Nederland èn daarbuiten, zoals Enrico Pace en Igor Roma. De finale wordt vanaf 20u15 rechtstreeks uitgezonden op Radio 4; de NPS zendt een reportage daarvan uit op 14 april op Ned. 3.

Franz Liszt Concours. 1ste voorronde: 2 t/m 4 apr 10u30, 14u30 en 20u15; 2de voorrdonde: 6 en 7 apr 14 en 20u15/ halve finale: 9 apr 14u30 en 20u15; 10 apr 15u30 en 20u15; finale: 13 apr 20u15. Inl & res: 030-2314544 of www.liszt.nl

POP

Chemical Brothers

Hoofdact van dansavond Supreme met in het voorprogramma Josh Wink, Erik E en Jack Marseille is het Londense duo met de ondeugende naam The Chemical Brothers. Een avond dansen op een straffe housebeat kan niet zonder chemische stimulans, van sportdrankjes tot pretpillen. Tom Rowlands en Ed Simons spelen er handig op in met hun psychedelische mix van acid, techno, hiphopbeats en rock-invloeden. Bij hun deejaysets verlevendigen de Chemicals het technogeweld met oude funkplaatjes en zelfgemaakte remixen in ambient-sfeer. Hun 4de album met eigen muziek Come With Us is niet revolutionair, maar feest wordt het bij hen altijd. 30 mrt Music Hall, Amsterdam.