Nieuwe ingreep bij prins Claus

Prins Claus heeft gisteren een nieuwe ingreep ondergaan, waarbij op twee plaatsen in de kransslagader stents (holle metalen buisjes) zijn geplaatst. De ingreep is volgens de artsen succesvol verlopen en prins Claus heeft een rustige nacht achter de rug.

Het plaatsen van de stents gebeurde na een catheterisatie van het hart waarbij via een dun buisje, meestal vanuit de lies, in de grote ader gekeken wordt waar een belemmering in de bloedbaan zit.

Soms wordt dan meteen gedotterd, waarbij de vernauwing met een ballonnetje wordt verwijd, en een stent wordt geplaatst die de ader moet openhouden. Een zogeheten dotter-stent-ingreep is net zo veilig als een openhartoperatie waarbij de kransslagader wordt omgeleid (bypass), zo blijkt uit internationaal onderzoek.

Bovendien is de ingreep minder belastend: er is geen narcose nodig maar een plaatselijke verdoving en de ingreep duurt gemiddeld anderhalf uur korter dan een bypass-operatie, die meer dan vier uur duurt.

De prins ligt sinds 11 maart in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam nadat hij onwel was geworden. Artsen ontdekten bij de prins longembolieën (bloedproppen in de longslagaderen) en dinsdag werd bekend dat Claus ook kampt met een lichte hartritmestoornis.

Vanochtend bezocht koningin Beatrix prins Claus. Gisteren was zij al bij hem vanaf elf uur 's ochtends tot tien uur 's avonds. Een groot aantal andere familieleden bezicht de prins gisteren ook. Kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw prinses Máxima en prins Constantijn en zijn echtgenote prinses Laurentien waren gisterenavond naar het ziekenhuis gekomen. Ook de tweede zoon, prins Johan Friso, was er. Allen verlieten vlak na de koningin het ziekenhuis. Het voorgenomen bezoek van Willem-Alexander donderdag aan Charleroi gaat volgens de Rijksvoorlichtingsdienst gewoon door.