Nieuw shirt voor Oranje maar geen nieuw elan

Een nieuw shirt bracht het Nederlands elftal nog geen nieuw elan, maar wel een overwinning. Net als op 15 november 2000 in Sevilla won Oranje in een oefenduel van Spanje. Opnieuw was Frank de Boer met een kopbal als matchwinnaar de kwelgeest van de Spanjaarden. Daarmee hielden de parallellen wel zo'n beetje op.

Het Nederlands elftal speelde in de eerste wedstrijd tegen de Spanjaarden onder de toenmalige bondscoach Van Gaal in een experimenteel systeem (3-4-1-2). Ondanks soms hachelijke situaties leverde dat een zege op. Met Advocaat en Van Hanegem als coaches bestreed Oranje gisteravond WK-deelnemer Spanje met het concept waarmee het Nederlands voetbal altijd wordt geassocieerd: 4-3-3.

Behoudens een wat chaotische beginfase hield het Nederlands elftal de regie nu in eigen hand. Al verklaarde Advocaat na afloop dat hij nog twijfelt over de weg die hij wil volgen. Hij vindt het rendement van de vleugelspelers onvoldoende. Als het er volgend seizoen in het kwalificatietoernooi voor het EK echt omgaat, kan hij alsnog voor een andere strategie kiezen. Na het laatste oefenduel tegen de Verenigde Staten in Boston (19 mei) maakt de balans op.

Op de rechterflank werd Makaay getest door Advocaat. De `Kleine Generaal' kon tot dezelfde conclusie komen als zijn voorgangers die dit ook hebben geprobeerd met de achilleshiel van Oranje. De speler van Deportivo La Coruña is deze positie ontgroeid en voelt zich meer op zijn gemak in een systeem met twee spitsen. Eindelijk dient zich met Van der Meyde een echte rechtsbuiten aan, maar Advocaat vindt de Ajacied nog te wisselvallig voor het Nederlands elftal.

Advocaat kijkt eerder uit naar de terugkeer van de blessuregevoelige Zenden. ,,Dan kan Overmars naar rechts of ik schuif een middenvelder door'', aldus de bondscoach. Ook daarmee wijkt hij niet af van hetgeen zijn voorgangers hebben gedaan. Het is symptomatisch voor zijn conservatieve selectiebeleid. Qua spelerskeuze handelen Advocaat en Van Hanegem nog volgens plan volledig in de geest van Van Gaal. Al kan dat wellicht in de VS reeds veranderen als Chelsea, PSV en Barcelona wegens allerlei verplichtingen zuinig zullen zijn met het afstaan van hun spelers.

Eén wijziging zal Advocaat niet snel doorvoeren: het doorschuiven van Kluivert naar de spits. De ster van FC Barcelona demonstreerde gisteravond op het druk bevolkte middenveld bij vlagen zijn fluwelen balbehandeling. Acties waardoor het publiek in de verder weinig opwindende wedstrijd nog enigszins aan zijn trekken kwam. Kluivert probeerde zijn maatje Hasselbaink zoveel mogelijk naar het doel van Cañizares te dirigeren, maar dat verliep soms stroef. Hetgeen niet te wijten was aan de acties van Kluivert die in de optiek van Advocaat bijna geen fout had gemaakt. ,,Een momentenvoetballer'', noemde de bondscoach Hasselbaink. Daarmee werd duidelijk dat een fitte Van Nistelrooy bij Advocaat de voorkeur geniet.

De bondscoach handelde deze week zoals zijn leermeester Michels dat ook had gedaan. De afzeggingen van Bosvelt en Van Hooijdonk wegens vermoeidheid vonden in zijn ogen geen genade en zullen consequenties hebben voor de interlandloopbaan van deze spelers. Advocaat vindt dat de buitenwacht Oranje nog te negatief beoordeelt. Wat toch niet vreemd is na alle onverkwikkelijke gebeurtenissen van vorig jaar. Ondertussen lijkt weer een gezonde sfeer rond Oranje te ontstaan. Maar anderzijds worden de internationals in mei kort voor hun vakantie in de watten gelegd door de KNVB die alleen businessclass naar Boston wil vliegen. Aangezien de KLM die voorziening naar deze bestemming niet beschikbaar heeft, zal Oranje voor de interland tegen de VS via Frankfurt reizen om daar te kunnen overstappen op een toestel van Lufthansa.

Het Nederlands elftal miste gisteravond door blessures met name Davids, Van Nistelrooy, Van Bronckhorst en Zenden. Spanje had buiten Luis Enrique en Etxeberria ook Mendieta niet in de gelederen. Bondscoach Camacho maakte na afloop duidelijk dat hij met deze selectie naar het WK wil. Zijn team plaatste zich overtuigend voor de titelstrijd. Hij mopperde gisteren over het feit dat Spanje net als in andere wedstrijden tegen sterke teams weer een doelpunt tegen kreeg uit een standaardsituatie (corner Overmars).

In de tweede helft verving Camacho in de aanval Raúl en Morientes door Tristan en Valeron. De Nederlandse defensie raakte er niet van onder de indruk. De teruggekeerde Stam was toen al vervangen wegens een knieblessure. De verdediger van Lazio Roma was maandenlang geschorst wegens vermeend dopegebruik, maar maakte ondanks een gebrek aan wedstrijdritme een betrouwbare indruk.

Nederland

1

Spanje

0

Ruststand 1-0. 32. Frank de Boer 1-0. Schdsr: Nilsson (Zwe). Tsch: 22.000. Gele kaarten: Joaquin, Puyol (Spanje).

    • Erik Oudshoorn