NAVO krijgt details over wapens Irak

De Verenigde Staten hebben afgelopen dinsdag tijdens een vertrouwelijke presentatie bij de NAVO hun Europese bondgenoten gewaarschuwd dat Irak doorgaat met de productie van massavernietigingswapens.

Het gaat om biologische, chemische en ballistische wapens. Plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Richard Armitage vertelde de NAVO-ambassadeurs onder meer aan de hand van satellietbeelden dat de VS aanwijzingen hebben dat Irak blijft proberen massavernietigingswapens te maken.

Armitage weigerde na afloop in te gaan op de aard van zijn briefing maar volgens NAVO-diplomaten was de presentatie bedoeld om de geesten van de Europese bondgenoten langzaam rijp te maken voor een mogelijke Amerikaanse aanval op Irak. Volgens een andere hoge NAVO-diplomaat legde Armitage slechts uit ,,waarom Irak zo hoog op de Amerikaanse agenda staat'', sinds president Bush in zijn State of the Union-toespraak van januari het land samen met Iran en Noord-Korea indeelde in een `As van het Kwaad'.

Armitage toonde geheime Amerikaanse satellietbeelden van onder meer tijdens de Golfoorlog (1991) gebombardeerde lokaties in Irak, die volgens de VS zijn herbouwd met als mogelijk doel het maken en verbergen van massavernietigingswapens. Het gaat hierbij onder andere om fabrieken waar vaccines worden gemaakt, maar die ook voor andere doeleinden kunnen dienen, aldus diplomaten.

Een andere aanwijzing is volgens de VS dat Irak dusdanige grote hoeveelheden chemicaliën aanschaft op de wereldmarkt, dat deze onmogelijk alleen ,,voor normaal gebruik in Irak'' kunnen dienen, zegt een NAVO-bron. Het betreft onder meer chloor en carbolzuur. ,,De Amerikanen houden heel goed Iraakse overheidsaankopers en handelaren in de gaten en zijn vooral geïnteresseerd in dual use-goederen. Kan je bijvoorbeeld een grondstof voor waterreinigingstabletten ook voor andere doelen gebruiken?'', zegt een NAVO-diplomaat. Voorts hebben de VS naar hun zeggen een verhoogde activiteit van Iraakse fysici en rakettechnologiewetenschappers gesignaleerd.

Volgens diplomaten erkende Armitage dat de VS geen bewijs hebben voor samenwerking tussen het terreurnetwerk Al-Qaeda en Irak op het punt van massavernietigingswapens. Maar dat Irak zelf doorgaat met de ontwikkeling van zulke wapens nu er sinds december 1998 geen wapeninspecties meer zijn van de Verenigde Naties, leidt voor de VS geen twijfel. Volgens diplomaten was de toon van Armitage's ,,bezorgde'' boodschap aan de ambassadeurs: ,,Doe niet alsof je van niks weet en trek zelf je conclusies.''

Armitage, `tweede man' op het State Department onder minister Colin Powell, zei volgens diplomaten tegen de NAVO-ambassadeurs dat de Amerikaanse regering geen plan heeft voor een militaire actie tegen Irak. ,,Maar de vraag is niet meer of, maar wanneer die aanval komt'' , aldus een NAVO-diplomaat na de Amerikaanse briefing. Armitage gaf toe dat de recente rondreis van vice-president Cheney door het Midden-Oosten geen steun voor zo'n aanval heeft oplegeverd.

    • Robert van de Roer