Lonen stijgen 3,5 pct door nieuwe CAO's

De gemiddelde loonstijging in CAO's die dit jaar zijn afgesloten bedraagt 3,5 procent. Dat blijkt uit de Tussenbalans CAO-seizoen 2002 die de FNV vandaag heeft gepresenteerd. De afgesloten CAO's die voor langere tijd gelden, geven volgens de FNV aan dat de loonstijging volgend jaar naar drie procent gaat.

CAO-coördinator H. van der Kolk vindt dat sprake is van ,,een uitgebalanceerd resultaat''. De 3,5 procent loonstijging is exclusief incidentele beloningen en secundaire arbeidsvoorwaarden. De uitkomsten van de eerste CAO's geven volgens Van der Kolk aan dat de bonden hun verantwoordelijkheid hebben genomen bij de verslechterende economie. ,,We hebben de loon-prijsspiraal doorbroken, want we gaan naar beneden. Vorig jaar zaten we nog op vier procent'', aldus Van der Kolk. Hij beklemtoont dat het ,,logisch'' is dat de lonen geleidelijk omlaag gaan en niet snel gereageerd wordt op bijvoorbeeld de aanslagen van 11 september. ,,We hebben nog steeds krapte en een hoge inflatie. De speelruimte is daarom niet groot.''

De FNV baseert de Tussenbalans op 68 zogeheten coördinatie-CAO's, waarvan er 12 zijn afgesloten (378.000 werknemers). Ervaringen uit het verleden leren dat de eerste CAO's goed aangeven waar de gemiddelde loonstijging op uitkomt.

De FNV bracht de resultaten naar buiten op een dag dat er twee `klassieke' stakingen waren, bij Philips en in de bouw. Naar schatting 7.500 stakende bouwvakkers kwamen vandaag bijeen in Utrecht omdat ze verbolgen zijn over het feit dat de werkgevers hun reiskostenvergoeding willen afschaffen. ,,Fantastisch'', zegt Van der Kolk over de bereidheid van Philips-medewerkers en de bouwvakkers om te staken. Philips heeft volgens hem de werknemers geschoffeerd door de manier van onderhandelen. Van der Kolk verwacht dit jaar ook nog felle onderhandelingen in de metaalsector, in de zorgsector en bij de gemeenten.