Leefbaar dreigt Onwerkbaar te worden

Burgemeester Deetman weigert nog langer vragen te beantwoorden van Leefbaar Den Haag. De fractie komt elke dag met vragen als: `Heeft het college gisteren de Haagsche Courant gelezen?'

Leefbaar Den Haag stuurde het Haagse college van B en W op maandag 18 maart 85 vragen. `Moet er achter iedere vraag een vraagteken staan of gaat u ook op dingen in waar geen vraagteken achter staan', was vraag 8. Vraag 26: `Is het gewoon niet beter de schriftelijke vragen op een cassettebandje mee te geven en de antwoorden op een cassettebandje te ontvangen, zodat de schriftelijke vragen gewoon `mondelinge schriftelijke' vragen kunnen worden?' De volgende dag kreeg het college negen vragen: `Heeft het college gisteren naar Radio West geluisterd?' en `Viel er nog iets te beluisteren waarover schriftelijke vragen kunnen worden gesteld?' Deze vragen werden een paar dagen herhaald, waarna een reeks nieuwe volgde.

Leefbaar Den Haag heeft niets te maken met Leefbaar Nederland, maar boekte bij de verkiezingen van 6 maart wél winst. De partij, begin dit jaar opgericht toen duidelijk werd dat `Leefbaar' het goed deed in de peilingen, bezet vier zetels. Burgemeester Deetman heeft beloofd de 85 vragen van Leefbaar Den Haag te beantwoorden, voorzover ze over inhoudelijke zaken gaan. De partij stelt bijvoorbeeld voor elke Hagenaar die achttien wordt een fiets cadeau te geven, en wil van het college weten of dat haalbaar is. Daarop wil Deetman nog wel antwoord geven. Maar de negen dagelijks terugkerende vragen stuurt hij voortaan per kerende post terug.

,,Dan beginnen we voortaan met vraag tien'', zegt Michel Dufresne, de vragensteller van Leefbaar Den Haag, welgemoed. Hij ziet geen kwaad in zijn vragen. ,,Het CDA heeft laatst twee keer dertien schriftelijke vragen gesteld, terwijl die partij in het college zit. Ze zijn alleen bedoeld om mee in de krant te komen. En ze gáán ook altijd over krantenartikelen.''

Dufresne, opbouwwerker in de Schilderswijk, is geen onbekende. Hij was eerder duo-voorzitter van de Haagse Stadspartij, een andere luis in de pels van het college. Hij stelde zich diverse malen kandidaat als voorzitter van D66, met als voornaamste doel de partij te `ontmantelen'. Een paar jaar geleden was Dufresne nog regelmatig op het Binnenhof te vinden, waar hij politici bestookte met vragen namens `Kraakradio Tonka'.

Begin dit jaar nam hij het initiatief tot Leefbaar Den Haag. Die naam had hij een paar jaar geleden al gereserveerd, met vooruitziende blik. Leefbaar Den Haag heeft geen campagne gevoerd of een programma gepubliceerd. ,,Maar uit de krantenartikelen die over ons verschenen, blijkt wel waarvoor we actie voeren'', zegt Dufresne. ,,We willen af van de vergadercultuur en al dat onbegrijpelijke jargon. De tribune moet kunnen volgen waarover het gaat.''

De fractievoorzitter van Leefbaar Den Haag, Jozef Labuche heeft via het ANP afstand genomen van Dufresne's vragen. ,,Het zijn zíjn vragen, niet die van de fractie'', zegt hij. Hij is bang dat Dufresne's vragen ertoe leiden dat ook andere vragen van Leefbaar Den Haag niet worden beantwoord. De fractie praat deze week over de kwestie. Labuche: ,,Want zo wordt het niet Leefbaar Den Haag, maar Onwerkbaar Den Haag.'' Sinds gisteren is Labuche onbereikbaar. Zijn antwoordapparaat meldt: ,,Om diverse redenen ben ik er een tijdje uit.''

    • Claudia Kammer