KLM bestelt elf nieuwe toestellen

Luchtvaartmaatschappij KLM bestelt elf nieuwe vliegtuigen bij de Amerikaanse fabrikant Boeing. De maatschappij onderzoekt de mogelijkheid om op termijn meer vliegtuigen te kopen, zo heeft KLM vandaag bekendgemaakt.

De vliegtuigen moeten twaalf toestellen vervangen. Het eerste nieuwe vliegtuig komt dit jaar, de laatste moet er voor 2005 zijn. Het gaat om acht toestellen van het type 777-200ER en drie van het type 747-400ERF, die allemaal worden gebruikt voor intercontinentale vluchten.

Het 777-type kan meer dan driehonderd mensen vervoeren. Het apparaat kan een afstand van 13.000 kilometer afleggen zonder te landen. Het is volgens de fabrikant Boeing milieu-vriendelijker dan de huidige toestellen en maakt minder lawaai.

KLM gaat het type 747 inzetten voor vracht. In het vliegtuig kan 108 ton lading. Het apparaat is ongeveer zeventig meter lang en inclusief vleugels 64 meter breed. Er kan ruim 10.000 kilometer mee gevlogen worden.

De luchtvaartmaatschappij onderhandelt nog met verschillende partijen over de motoren die in de toestellen komen. KLM meldt niet hoeveel de vliegtuigen kosten. Deskundigen schatten de investering op enkele miljarden euro's.

In de tweede ronde wil KLM kijken naar de vervanging van nog eens 24 vliegtuigen. Daarvoor is niet alleen Boeing in de race, maar ook het Europese concern Airbus. KLM weet nog niet om hoeveel nieuwe toestellen het gaat. ,,Dat bestuderen we nog. Daarbij kijken we naar de toestand in de vliegbranche'', aldus KLM.