Israël dreigt met zware vergelding

Israël dreigt na een zware Palestijnse zelfmoordaanslag gisteren in een hotel met een nieuw en diep militair offensief in de Palestijnse gebieden in weerwil van Amerikaanse aansporingen tot terughoudendheid.

De Palestijnen hebben hun officiële gebouwen ontruimd uit vrees voor luchtaanvallen. De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft volgens Radio Israël gezegd voor zijn leven te vrezen. Israël zou de infrastructuur van de Palestijnse terreur definitief willen verwoesten. Tot diep in de nacht werd deze militaire optie door minister van Defensie Ben Eliezer en zijn staf overwogen, nadat de Palestijnse moordenaar gisteravond 20 mensen had gedood en 130 gewond in het Parkhotel in de stad Netanya. Onder de gewonden zijn Europese toeristen.

De 25-jarige Palestijn Abdel Basset Odeh uit Tulkarem, lid van de militaire vleugel van de moslim-extremistische organisatie Hamas, drong bij het begin van de joodse Paasmaaltijd de eetzaal van het hotel binnen. Hij blies zich bij betreden van de eetzaal op. Doordat de grote lading explosieven in een gesloten ruimte tot ontploffing werd gebracht was het effect ervan verwoestend. De dader stond op Israëls lijst van gezochte Palestijnen.

Een woordvoerder van Hamas nam gisteravond de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich. Deze aanslag, die samenviel met de Arabische top in Beiroet, werd volgens hem uitgevoerd als reactie op de Israëlische terreur tegen het Palestijnse volk. Vanochtend kondigde Hamas een verdere golf van aanslagen aan. Wegens aanwijzingen van verdere aanslagen werden gisteren zeer uitgebreide veiligheidsmaatregelen in de grote steden genomen. Alle synagogen worden door politie en leger bewaakt. Voor de meeste restaurants en hotels staan gewapende bewakers. De bewaker van het Parkhotel heeft het binnendringen van de Palestijn in het hotel niet waargenomen.

De Amerikaanse president George Bush heeft gisteravond de aanslag in ,,de sterkst mogelijke termen'' veroordeeld. Dat deed ook het Palestijnse Gezag van Yasser Arafat. Voor Israël, ook voor de doorgaans gematigde minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres, is de maat echter vol. Peres legde de verantwoordelijkheid voor de aanslag bij Arafat. Volgens hem kan van Israël niet worden verwacht dat het zich inhoudt. [Vervolg AANSLAG: pagina 5]

AANSLAG

'Palestijnen overschrijden alle rode lijnen'

[Vervolg van pagina 1] Hoge militaire functionarissen zeiden vanmorgen volgens radio Israël dat de Palestijnen ,,alle rode lijnen hebben overschreden'' en er ,,een niet meer om te keren situatie is geschapen''. Volgens deze zegslieden heeft de aanslag de missie van de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni ,,vermoord''. Dat is naar hun oordeel ook Arafats opzet.

Verondersteld kan worden dat Zinni zijn pogingen om een Israëlisch-Palestijns bestand af te dwingen niet opgeeft, met het oog op de bredere Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten.

Gisteravond werd in Israël de vraag gesteld of premier Sharon een botsing met Washington zal riskeren door niet alleen een vergeldingsaanval maar ook een groot militair offensief tegen de Palestijnen te lanceren. In de Israëlische media werden Israëlische bronnen aangehaald die al voor de aanslag van gisteravond een dergelijk offensief voorspelden en bepleitten indien de missie-Zinni zou mislukken. Minister van Binnenlandse Veiligheid Uzi Landau zei gisteravond dat Israël de hele Westelijke Jordaanoever moet veroveren en daar moet blijven.

www.nrc.nl

dossier Midden-Oosten