Intens samenspel van jazztrio Amuedo

Bij de presentatie van een nieuwe cd hoeven musici niet goed te spelen. Ze verkeren bij zo'n gelegenheid immers temidden van fans en relaties die hoe dan ook wel willen juichen.

Dat het Trio Amuedo/Van Merwijk/Vierdag dinsdag in Pompoen desondanks voortreffelijk voor de dag kwam had ongetwijfeld te maken met het feit dat de cd in kwestie, Live in Amsterdam, precies een jaar geleden op hetzelfde podium was opgenomen. Dat laatste in het bijzijn van Steely Dan-bassist Walter Becker die zo enthousiast geraakte dat hij best een tekstje bij de cd wilde schrijven. Wat Becker van deze `magnificent recording' het meest frappeerde was het intense samenspel. Hier speelde niet zomaar een stel goede muzikanten maar een zeldzaam hecht opererend trio.

Wat de passerende Becker zo oprecht verrastte; de communicatie tussen gitaar, bas en drums, was voor insiders een minder groot wonder. Want al in een eerdere editie van dit trio, onder de groepsnaam Sticks & Strings, hadden gitarist Leonardo Amuedo en drummer Lucas van Merwijk broederlijk de sterren van de hemel gespeeld. Hun samenwerking, met als derde man de Arubaanse bassist Reno Steba, werd vastgelegd op twee cd's: Uru van '93 en Jam Fever van vier jaar later.

Dat Steba's vervanger Jeroen Vierdag zich vooral aan de contrabas wijdt, degelijk timend en heel sonoor, geeft het trio naast meer body ook een iets meer jazzy cachet. Zonder daarbij in de valkuil te vallen van het stereotype- jazzpatroon: samen beginnen, solootje A, solootje B, samen eindigen, en zo telkens opnieuw. Dit zijn geen musici die wachten tot het hun beurt is, ze gaan samen op hun doel af. Amuedo put uit vele bronnen, van Wes Montgomery tot Pat Metheny, Van Merwijk volgt hem of loopt even vooruit en Vierdijk blijkt met succes het grote basboek te hebben gelezen, met name het hoofdstuk Scott LaFaro, geniaal en jong gestorven. Dat het resultaat doelbewust `Universal' is, jazz als ultieme `wereldmuziek', blijkt uit titels als `Bimbalacumba' en `Afrobichepoku'.

Als de concertreeks van dit trio net zo wordt opgebouwd als de cd, met een oplopende spanningscurve, staat Pompoen deze week nog veel moois te wachten.

Concert: Trio Amuedo/Van Merwijk/Vierdag. Gehoord: 26/3 Pompoen, Amsterdam. Verder: t/m 30/3

    • Frans van Leeuwen