Hof: technologie Kazaa legaal

Kazaa, de Nederlandse aanbieder van software waarmee het uitwisselen van (muziek)bestanden via internet mogelijk is, mag ondanks een eerder gerechtelijk verbod deze technologie blijven aanbieden. Dit heeft het Gerechtshof van Amsterdam vanochtend in hoger beroep bepaald.

Kazaa, een variant op de Amerikaanse uitwisseldienst Napster, kreeg in november vorig jaar een gerechtelijk verbod op het leveren van de programmatuur voor het uitwisselen van onder meer muziek, films en software. Dit bepaalde de rechter nadat Kazaa een zaak had aangespannen tegen auteursrechtenorganisatie Buma-Stemra omdat die weigerde afspraken te maken over een gebruiksrecht op de software.

De uitspraak van het gerechtshof is een tegenslag voor de muziekindustrie. De sector kampt in toenemende mate met consumenten die muziek en films downloaden van internet. Kazaa maakt dit niet zelf mogelijk, maar levert wel de vereiste software waarmee gebruikers bestanden van elkaars computer kunnen halen. Volgens de rechter, zo blijkt uit het arrest, zijn de gebruikers van de Kazaa-software zelf verantwoordelijk voor het downloaden, niet de leverancier van de software. Kazaa heeft naar schatting honderdduizenden gebruikers.

Volgens de advocaat van Kazaa, C. Alberdingk Thijm, is de uitspraak van groot belang. ,,Dit is een sprong voorwaarts voor het medium internet als geheel. Bedrijven als Philips en Microsoft zullen enorm blij zijn met deze beslissing.'' Volgens Alberdingk Thijm wordt het nu tijd dat de muziekindustrie ,,de gevechten staakt en met de aanbieders van de software om de tafel gaan zitten''.

Wrang is dat de oprichters van Kazaa eind januari hun software hebben verkocht aan het Australische bedrijf Sharman Networks. De ontwikkelaars van de programmatuur waren hiertoe gedwongen doordat de rechter een dwangsom had opgelegd van 100.000 gulden (45.455 euro) per dag. Kazaa kon zich die boete niet veroorloven.

Sinds de Amerikaanse rechter vorig jaar de uitwisseldienst Napster het zwijgen oplegde, is Kazaa wereldwijd de meest gebruikte software voor het uitwisselen van films en muziek.

www.nrc.nl: Dossier Auteursrecht