Hof Straatsburg geeft Miloševic niet zijn zin

Het Europese hof voor de mensenrechten gaat om procedurele redenen niet in op de aanklacht van de Joegoslavische ex-president Slobodan Miloševic tegen de Nederlandse staat.

Miloševic richtte zich in december vorig jaar tot het Hof in Straatsburg. Bij zijn arrestatie in Belgrado en zijn detentie in de VN-gevangenis van Scheveningen zouden zijn rechten geschonden zijn.

Het Hof maakte gisteren bekend dat de klacht werd afgewezen omdat Miloševic in Nederland niet de hele rechtsgang had doorlopen. De ex-president had eind augustus vorig jaar voor de rechtbank in Den Haag een kort geding tegen de staat verloren. De Haagse rechter achtte zich niet bevoegd te beslissen over zijn arrestatie en gevangenschap. Aanvankelijk was Miloševic' advocaat N. Steijnen tegen die uitspraak in beroep gegaan, maar later trok hij dat beroep in. Volgens de rechters van het Europese Hof was het daardoor niet zeker dat alle bezwaren die Miloševic bij het hof aan de orde stelde, ook aan de Nederlandse rechter waren voorgelegd. Steijnen wilde vanmorgen niet reageren op de uitspraak van het Europese Hof; eerder weigerde hij een toelichting te geven waarom hij afzag van een hoger beroep.

De Joegoslavische ex-president staat terecht voor oorlogsmisdaden in Kosovo en Kroatië, en genocide in Bosnië. Het proces ligt nu al bijna twee weken stil omdat de verdachte griep heeft. Een voorlichter van het VN-hof verwacht dat het proces op 8 april verder gaat.