`Hij kan tegenstanders gek maken'

Olof van der Meulen keert na een afwezigheid van vijf jaar terug in het Nederlands volleybalteam. Vooralsnog alleen voor het EK-kwalificatietoernooi in mei. De 33-jarige speler die 255 interlands speelde, kan volgens bondscoach Bert Goedkoop ook daarna nog van grote waarde zijn.

Zoals aangekondigd heeft bondscoach Bert Goedkoop gistermiddag in de Amsterdam Arena een selectie bekend gemaakt van achttien volleyballers, met wie hij de World League gaat spelen. Maar en passant gaf hij een negentiende naam prijs van een speler op wie hij vooralsnog alleen en beroep wil doen tijdens het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap, van 17 tot en met 19 mei in Rotterdam. Dat is diagonaalaanvaller Olof van der Meulen, de Fries die bij VC Omniworld in Almere zijn tweede jeugd beleeft en na een afwezigheid van vijf jaar terugkeert in het Nederlands team.

De rentree van een dertiger die deel uitmaakte van de ploeg die de gouden medaille won op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta, vindt bondscoach Goedkoop alleszins verdedigbaar. Hij selecteert op kwaliteit en vorm, niet op naam en leeftijd. En Van der Meulen denkt hij goed te kunnen gebruiken om deelname aan het EK van 2003 in Duitsland af te dwingen.

Saillant detail: Van der Meulen moet concurreren met Richard Schuil, aan wie de toenmalige bondscoach Toon Gerbrands in 1997 de voorkeur gaf. Van der Meulen hield destijds de eer aan zichzelf en verliet de nationale ploeg; maar bedankt heeft hij nimmer.

Vanaf wanneer was Van der Meulen in beeld?

Goedkoop: ,,Een maand geleden. Ik heb hem regelmatig zien spelen en kunnen vaststellen dat hij in vorm is. Nee, hij vroeg geen bedenktijd. Integendeel, hij bood zichzelf min of meer aan. Hij vond het niet meer dan logisch, dat ik een beroep op hem deed.''

Wat is zijn toegevoegde waarde?

,,Hij kan een team iets extra's geven. Niet alleen door zijn spel, maar ook door zijn enthousiasme, zijn persoonlijkheid en de manier waarop hij het publiek en de scheidsrechter bespeelt.''

Vreest u niet dat zijn imago als losbol een negatieve invloed op de spelers zal hebben?

,,Nee, pertinent niet. Van der Meulen heeft in zijn carrière ergens onderweg het licht gezien. Als een speler een bepaald imago heeft, hoeft dat nog niet altijd de werkelijkheid te zijn. Ik weet dat Van der Meulen zuinig heeft geleefd en zichzelf goed verzorgt op momenten dat hij er staan moet. Hij heeft de sport altijd laten prevaleren. Dat romantische beeld van een sportman, die meer in het café zit dan in de sporthal, is leuk voor de media, maar niet de waarheid.''

Kan Van der Meulen na vijf jaar afwezigheid zo weer het niveau van Oranje aan?

,,Anders zou ik hem niet hebben gevraagd. Het is ook maar voor een korte periode. Voor het EK moet alles wijken, omdat plaatsing van groot belang is. Want via het EK kun je deelname aan de Olympische Spelen van 2004 in Athene afdwingen. Een speler van zijn leeftijd moet zorgen dat hij op de juiste momenten fit is; een kwestie van periodisering. Dat zal niet eenvoudig zijn, omdat hij met zijn club VC Omniworld toewerkt naar een hoogtepunt in de play-offs. De kunst is dat hoogtepunt met enkele weken te verlengen.''

Vanwege welke specifiek kwaliteiten wilt u hem zo graag in de selectie hebben?

,,Eerst en vooral omdat hij een heel goede diagonaalspeler is, die uit alle posities makkelijk scoort. Bovendien heeft hij een gevaarlijke service. Daarnaast kan hij een tegenstander gek kan maken, omdat hij altijd een blok `mishandelt'. De bekende term `blokje uut' typeert Olof. Hij heeft vrijwel alle belangrijke punten tijdens Olympische Spelen via de handen gescoord. Héél frustrerend voor een tegenstander. Als speler is hij niet zo veranderd. Ook op jonge leeftijd had hij de kwaliteiten om slim met een bal en slim met een blok om te gaan. Dat heeft hij verder gecultiveerd en er zijn image van gemaakt. Ik vind zijn rol binnen het team ook belangrijk, omdat hij die specifieke ervaring meebrengt om je voor te bereiden op spannende momenten.''

Waarom hebt u vorig jaar geen beroep op hem gedaan?

,,Toen speelde hij nog bij NEC in Tokyo en was hij niet geheel fit. Bovendien heb ik hem toen niet zien spelen. Hij heeft zich bij VC Omniworld dit seizoen gepresenteerd als een speler die weer heel fris staat te spelen.''

Gebruikt u hem ook als voorbeeld voor de anderen?

,,Nee niet speciaal, hoewel hij die korte periode dat hij bij de ploeg zal zijn, wel als voorbeeld voor jonge spelers kan dienen. Maar hij moet ook de prikkel zijn voor zijn concurrent Richard Schuil, die overigens het laatste half jaar in Italie op wereldniveau te speelde. Ik hoop dat die twee elkaar tot grote hoogte zullen opstuwen.''

Wat zegt Van der Meulens rentree over het volleybaltalent in Nederland?

,,Niet zo veel, want we hebben achter Richard Schuil best goede diagonaalspelers. Ik denk dan aan Martijn Dieleman en Jeroen Trommel, ofschoon die jongens nu buiten de selectie zijn gehouden, omdat ze niet in goede doen zijn. Voor het kwalificatietoernooi kan ik alleen spelers gebruiken die in topvorm zijn. De jongeren krijgen hun kansen in testwedstrijden in in de World League.''

Doet u ook voor het WK in Argentinië een beroep op Van der Meulen?

,,Dat weet ik nog niet. Daarover hebben we het niet gehad. Eerst het EK-kwalificatietoernooi en of er daarna nog een toekomst voor hem in Oranje is, bespreken we daarna wel.''

    • Henk Stouwdam