Galerieselectie

KALAMANDe Duitse kunstenaar Robert Lutz (1966), beter bekend onder het pseudoniem Kalaman, levert met zijn werk kritiek op de oppervlakkige wereld van de popmuziek. Voor zijn tentoonstelling La-la-la, la-laa lala-laa - een titel die verwijst naar de hit Cant get you out of my head van Kylie Minogue bouwde hij in Galerie Lumen Travo een catwalk waarvan het oppervlak geheel beplakt is met kleine spiegeltjes. Kalaman zoekt in zijn kunst bewust de oppervlakkige kanten van ons bestaan op en becommentarieert de discocultuur, de voetbalwereld en de consumptiemaatschappij. Zijn pseudoniem gebruikt hij als merknaam om allerhande producten zoals voetbalshirts, werkkleding en kaartspellen aan de man te brengen.

La-la-la, la-laa lala-laa van Kalaman. Galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. T/m 24 april, wo t/m za 13-18u.

OLAF MOOIJ

Volgens kunstenaar Olaf Mooij (1958) heeft iedere auto een eigen persoonlijkheid. Vanuit die gedachte ontwikkelde hij een serie auto's die door toevoeging van een haardos een duidelijk herkenbaar gezicht hebben gekregen. Zo maakte Mooij een Volkswagen Kever met een afrokapsel, een Mini met een suikerspin en een oldtimer met een vetkuif. Een van zijn haircars, de zogenaamde Black Wave, is nu op ware grootte uitgevoerd en te zien in de expositieruimte Fanshop. Op deze tentoonstelling wordt tevens de beroemde DJ Mobiel getoond, een auto die met tien gigantische speakers en twee draaitafels is uitgerust.

Haircars van Olaf Mooij. Fanshop, Nieuwezijds Voorburgwal 262B, Amsterdam. 1 t/m 7 april, di t/m zo 14-20u.

DANA WYSE

De Canadese kunstenaar Dana Wyse is geobsedeerd door de producten die ons in het dagelijks leven omringen. Met haar ironische kunstwerken, die vaak een sciencefiction-achtig karakter hebben, wil ze bijdragen aan het creëren van een perfecte wereld. Wyse is de oprichter van de fictieve onderneming Jesus had a Sister Productions, een farmaceutisch bedrijf dat gespecialiseerd is in levensverlengende producten. Op haar tentoonstelling in de Torch Gallery, getiteld How to Turn Your Addiction to Prescription Drugs into a Succesful Art Career, presenteert de kunstenaar verschillende nieuwe producten, waaronder medicijnen, zelfhulpboeken, een koopvideo en The Dana Beauty Series.

How to turn your addiction to van Dana Wyse. Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam. T/m 20 april, do t/m za 14-18u.

HENK KLOK

Kijkend naar de tekeningen van de Amsterdamse kunstenaar Henk Klok trekt het wereldnieuws van de afgelopen maanden aan je netvlies voorbij. Voor de onderwerpen van zijn tekeningen put Klok vooral uit krantenfoto's. Je ziet mannen in nette pakken, gesluierde vrouwen, gewapende soldaten, demonstranten en vluchtelingen. Maar door de schetsmatige tekenstijl en het ontbreken van onderschriften wordt nooit helemaal duidelijk wat de oorspronkelijke context van de beelden geweest is. In Galerie Liesbeth Lips heeft Klok de wanden volgehangen met talloze tekeningen. Zo wil hij bij de toeschouwers vragen en reacties oproepen over de mate van betrokkenheid bij hun omgeving.

Tekeningen van Henk Klok. Galerie Liesbeth Lips, Rochussenstraat 81A, Rotterdam. T/m 21 april, do t/m zo 12-17u.

ROB JOHANNESMA

Dichtbegroeide bossen, berglandschappen en desolate hoogvlaktes vormen de onderwerpen van de video's en foto's van Rob Johannesma (1970). Zijn landschappen zijn duidelijk geïnspireerd op de schilderijen van bijvoorbeeld Cézanne en Poussin, maar vastgelegd met de media van deze tijd. In een trage beweging laat Johannesma zijn videocamera langs de overweldigende natuur glijden en brengt zo alle details van het landschap in kaart. Geprojecteerd in aardedonkere ruimtes of op grote schermen hebben zijn kunstwerken een haast fysieke uitwerking.

Video en fotografie van Rob Johannesma. Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. 30 maart t/m 27 april, wo t/m za 12-17u.

En verder

Schilderijen van Jeroen Allart t/m 20 april bij Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam.