Fotomodel liegt maar krijgt een beetje gelijk

Supermodel Naomi Campbell heeft een beetje gelijk gekregen van rechter Morland. Het is waar dat het boulevardblad The Mirror wel erg diep in haar privéleven heeft gewoeld, maar ze is wel een leugenaar, vindt de rechter. ,,Ze heeft tegenover de media een door de jaren heen bewezen gebrek aan eerlijkheid en geloofwaardigheid getoond. En ze manipuleerde en selecteerde wat ze over zichzelf kwijt wilde.''

Wat ze zeker niet kwijt wilde, was dat ze een keer met spoed naar een ziekenhuis moest worden gebracht na het gebruik van een overdosis drugs. Daarover heeft ze, aldus Morland, zelfs onder ede gelogen.

Meer dan een schadevergoeding van 3.500 pond – een schijntje in vergelijking tot de 200.000 pond die The Mirror aan proceskosten kwijt is – zat er voor Campbell dan ook niet in. De krant mocht volgens de rechter best over Campbells drugsprobleem schrijven, maar had niet zo in detail hoeven te treden over de medische behandeling die daarop volgde. Vooral de foto, waarop Campbell volgens de rechter ,,slonzig'' was gekleed en die ,,heimelijk'' en ,,vanuit een schuilplaats'' was gemaakt, ging de rechter te ver.

Steeds vaker proberen privépersonen in Groot-Brittannië de laatste tijd via gerechtelijke uitspraken hun privacy te beschermen. Sinds de Britten met de zogeheten Human Rights Act het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens hebben aangenomen, is het aantal rechtszaken toegenomen. Maar Britse rechters zijn niet erg geneigd om via hun jurisprudentie de privacy-wetgeving aan te scherpen. Ze hebben een voorkeur voor zelfregulering van de branche.

De advocaat van Campbell, Keith Schilling, noemt de uitspraak ,,een mijlpaal''. In The Guardian zegt hij dat voortaan ,,degenen die gewild of ongewild in de publiciteit staan, recht hebben op bescherming van hun privéleven''.

Volgens Mirror-hoofdredacteur Piers Morgan heeft Campbell alleen op een klein, technisch detail gewonnen. De advocaten van The Mirror spreken daarom van een ,,Pyrrusoverwinning''. ,,Als beroemdheden in de toekomst liegen over hun drugsgebruik zullen we dus alleen dat feit melden en niet dat ze iets ondernemen om het probleem het hoofd te bieden''. The Mirror overweegt in beroep te gaan.