Ex-vrouw van leider eist 86 procent van bbp

Vera Chiluba, ex-vrouw van de voormalige president van Zambia, eist bij de scheiding van haar man ruim 2,5 miljard dollar. Dat bedrag is ruim 86 procent van het bruto binnenlands product van Zambia, dat volgens een berekening van de Wereldbank over 2000 2,9 miljard dollar was.

Daarnaast maakt Vera, die 33 jaar met oud-president Frederick Chiluba was getrouwd, ook aanspraak op een groot deel van de bezittingen, waaronder zes huizen, een boerderij, 400 stuks vee. Het echtpaar ging vorig jaar uiteen.

Slechts weinig Zambianen geloven dat de voormalig president zoveel bezit heeft. Vera Chiluba zegt echter dat haar man zich deze boedelscheiding makkelijk kan veroorloven en dat ze dat ook kan bewijzen.

De eis van de voormalig presidentsvrouw zal in Zambia de roep om een onderzoek naar corruptie onder de regering-Chiluba opnieuw versterken. Chiluba's partij MDD staat in de volksmond synoniem voor corruptie, grenzeloze inhaligheid en mismanagement, maar die beweringen zijn nooit officieel onderzocht. De huidige president Levy Mwanawasa, die in december na verkiezingen aan de macht kwam, heeft beloofd een sterke anticorruptiecampagne te voeren. Om een onderzoek mogelijk te maken, moet de onschendbaarheid van Chiluba wel eerst worden opgeheven.

Eerder deze maand dwong een rechter de ex-president te stoppen met het gebruiken van staatsbezit. Chiluba moest de sleutels van zijn Mercedes inleveren, zijn ambtswoning verlaten en zijn personeel ontslaan.