Definitive Jux

Een paar jaar lang was Rawkus het hipste platenlabel dat de hiphop kende, een rebels en avontuurlijk alternatief voor de meer op geldelijk gewin gerichte mainstream rap. Maar Rawkus werd verkocht, waarna weinig meer van het label vernomen werd, zeker niet nadat paradepaardje Company Flow uit elkaar ging.

El-P, ooit lid van Company Flow, is nu de drijvende kracht achter Definitive Jux, dat met het spraakmakende album The Cold Vein van Cannibal Ox al een intrigerend visitekaartje afleverde. Op de verzamelaar Definitive Jux Presents II (deel 1 was een vinyl-EP) valt te horen dat het hier ontbrekende Cannibal Ox nog maar het topje van de ijsberg was.

El-P had zelf de hand in de productie van ruwweg de helft van de nummers, en hij zorgt voor donkere grooves vol unheimische effecten. Trage beats lijken de diepte in te duikelen, waar zuigende echo-geluiden een bijzondere urgentie verlenen aan de raps. De manier waarop The Weathermen het aloude Once In A Lifetime van de Talking Heads citeren in het dreigende Same As It Never Was getuigt al van visie, terwijl de vervormde vocalen en de dreunende bassen die de achtergrond vormen voor Paper Mache van Masai Bey de ontvankelijke luisteraar de rillingen over de ruggengraat jagen. Een solo-album van El-P wordt verwacht, iets om verlangend naar uit te kijken.

Diverse artiesten: Definitive Jux Presents II (Definitive Jux DJX22) distr. Zomba

    • Jacob Haagsma