Dader van aanslag Nanterre doodt zich tijdens verhoor

Richard Durn, de man die gisternacht in Nanterre acht mensen doodschoot na afloop van een gemeenteraadsvergadering heeft zelfmoord gepleegd. Dat heeft de Franse politie vanmorgen gezegd.

Hij bevond zich op de vierde verdieping van het hoofdkwartier van de Parijse politie, in een verhoorkamer. Er was slechts één politie-inspecteur aanwezig, die op het punt stond het verhoor te vervolgen, toen hij uit het raam sprong.

Meteen na de aanslag, waarbij behalve acht doden ook negentien gewonden vielen, riep Durn al `Dood me! Dood me!'

De politie heeft Durn gisteren uitgebreid verhoord en zei vanochtend dat de 33-jarige man al lang rondliep met de gedachte om ,,iemand te doden en daarna zichzelf te doden''. Volgens de tv-zender France 2 heeft politie in het huis, waar Durn alleen met zijn moeder woonde, een dertien pagina's tellende brief van Durn gevonden waarin hij uitgebreid verslag doet van een volgens hemzelf geheel mislukt leven.

Durns 65-jarige uit Slovenië afkomstige moeder zei gisteren dat haar zoon sinds 1990 in therapie is Hij zou zijn therapeut zeer regelmatig hebben gevraagd om hem te helpen sterven. De man heeft een tijdje gewerkt als concièrge in een plaatselijke school. Hij heeft politieke wetenschap gestudeerd, maar slaagde er steeds niet in om werk te vinden als leraar. Hij kende in Nanterre veel politici en reisde regelmatig naar Bosnië als lid verschillende hulporganisaties. Sinds kort was hij leider van de plaatselijke afdeling van een mensenrechtenorganisatie

Volgens de politie waren de vergunningen verlopen, die Durn had voor de twee pistolen (twee Glocks 9 mm; en een Smith and Wesson .375 magnum die hij niet heeft gebruikt) waarmee hij de aanslagen pleegde. Een wapenvergunning moet iedere drie jaar vernieuwd worden, die van Durn waren tot 2000 geldig.

Het Zwitserse kanton Zug heeft gisteren zijn medeleven uitgesproken met de slachtoffers in Nanterre. In Zug deed zich in september vorig jaar een soortgelijk incident voor, toen een man tijdens een vergadering het vuur opende op politici en daarbij veertien mensen doodde, waarna hij ook zichzelf doodschoot.