`Boycot IHC Caland om zaken in Birma'

Provincies, gemeenten, havens en bedrijven moeten IHC Caland boycotten, omdat deze bouwer van (bagger) schepen nog steeds actief is in Birma. Het Burma Centrum Nederland (BCN) heeft dit gisteren geschreven aan 89 gedeputeerden, wethouders en directeuren van haven- en baggerbedrijven.

,,We hebben IHC Caland in verschillende gesprekken gevraagd om geen zaken meer te doen in Birma, maar dat heeft geen enkel resultaat gehad'', zegt een woordvoerder van BCN. ,,De afgelopen weken is duidelijk geworden dat veel havens moeten worden uitgebaggerd en dat betekent mogelijk orders voor IHC Caland. Dat willen we voorkomen.'' Volgens IHC Caland betekent de actie van het BCN ,,niets nieuws''.

IHC Caland is een van de laatste Nederlandse bedrijven, die zaken doen met Birma. Een groot aantal bedrijven, waaronder ABN Amro, ING, Unilever, Philips, Heineken en Koninklijke/Shell hebben zich teruggetrokken uit het land. De Nederlandse regering voert sinds begin 2001 een officieel `ontmoedigingsbeleid inzake investeringen in Birma.' Ook niet-Nederlandse bedrijven verlaten veelal het land, zoals recentelijk de Zwitserse lingeriefabrikant Triumph.

Birma ligt al geruime tijd onder vuur van de internationale gemeenschap, omdat onder het militaire bewind de mensenrechten worden geschonden. Het land kent zeker 1.700 politieke gevangenen, die veelal worden gemarteld, terwijl er ook veel slavenarbeid voorkomt. De Birmese winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (en eveneens winnaar van de democratische verkiezingen van 1990), mevrouw Aung San Suu Kyi, doet al jaren een oproep aan buitenlandse bedrijven en overheden om geen handel te drijven met de Birma.

IHC Caland verhuurt onder meer een drijvende opslagtank voor gaswinning aan een Birmees overheidsbedrijf. De bank ABN Amro en het pensioenfonds ABP verkochten vorig jaar hun belangen in IHC Caland; op Amerikaanse aandeelhouders wordt druk uitgeoefend hetzelfde te doen. IHC zegt in elk geval het lopende contract in Birma na te komen. ,,Of wij na afloop zaken blijven doen is iets waarover we nadenken. Sinds wij in 1998 het contract sloten zijn de regels van de OESO (Organisatie voor Economsche Samenwerking en Ontwikkeling) aangescherpt en dat zullen wij in de overweging betrekken'', zegt een woordvoerder.

Om druk op de ketel te houden wil BCN dat alle zakelijke banden met IHC worden doorgesneden.