`Bij Andersen verdwijnen 6.000 banen'

Bij Arthur Andersen, het Amerikaanse accountantskantoor dat door het Enron-debacle zwaar onder vuur ligt, verdwijnen zesduizend banen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times vanmorgen gemeld. Dinsdagavond maakte topman Joe Berardino van Andersen bekend dat hij zou opstappen.

Een woordvoerder van Andersen reageerde gelaten op het nieuws over de dreigende ontslagen. ,,Het is onvermijdelijk dat het aantal arbeidsplaatsen wordt teruggedrongen'', zo luidde de reactie op de onthulling in de Financial Times. Precieze cijfers kon of wilde men nog niet geven.

Andersen kreeg begin deze maand te maken met een strafklacht wegens het vernietingen van bewijsmateriaal in de zaak-Enron. Sindsdien zijn talloze advocaten, Andersen-partners en duizenden personeelsleden een campagne begonnen om de aanklagers van justitie, politici in Washington en het publiek van de onrechtvaardigheid hiervan te overtuigen.

Terwijl enkele buitenlandse partners aansluiting zochten bij KPMG en PriceWaterhouseCoopers, ging Berardino op zoek naar een partij die bereid was om het Amerikaanse kantoor over te nemen, in welke constructie dan ook. Maar dat lukte niet. Niemand wilde de aansprakelijkheid voor Andersens onoirbare behandeling van de Enron-boekhouding op zich nemen.

,,Ik had nog maar één kogel over en die heb ik nu gebruikt'', zei de 52-jarige Berardino, die dertig jaar bij Andersen zat, en ruim een jaar als hoogste baas van Andersen Worldwide, de internationale firma waar in totaal 85.000 mensen werken, als accountant, belasting- of managementadviseur. Twee keer verscheen Berardino de afgelopen maanden voor onderzoekscommissies in het Congres. Maar zijn optreden was niet krachtdadig genoeg.

Berardino zei gisteren in interviews dat hij zijn plan om op te stappen had voorgelegd aan Paul Volcker, de oud-voorzitter van de Fed die op Andersens verzoek de firma moet gaan reorganiseren. Volcker had hem niet tegengehouden. Er was even sprake van dat Volcker Berardino zou opvolgen, als leider van een zevenkoppig interimbestuur, maar dat ging niet door. ,,Niemand heeft de leiding op dit moment'', aldus een in de New York Times geciteerde analist. ,,Dat is geen goed teken.''(Tot zover onze correspondent)

De kantoren van Andersen in Australië gaan op in die van concurrent Ernst & Young, zo meldt Reuters uit Sydney. In Hongkong en China kozen de Andersen-vestigingen voor een fusie met die van PricewaterhouseCoopers, terwijl de kantoren in Rusland samengaan met Ernst & Young, die kortgeleden ook partner van Andersen werd in Nieuw-Zeeland. Aanvankelijk zou buiten de VS exclusief met KPMG worden onderhandeld.

De Amerikaanse film- en tv-studio Artisan Entertainment heeft de rechten gekocht van het levensverhaal van Sherron Watkins, een voormalig werkneemster van Enron die opening van zaken heeft gegeven over de werkwijze van het energieconcern. Watkins is een boek aan het schrijven over Enron, genaamd Power Failure (Stroomstoring). Ook daarvan heeft Artisan de rechten gekocht.

    • Viktor Frölke