Beurs rustig het Paasweekeinde in

De aandelenkoersen op het Damrak stegen per saldo vanmorgen met ruim een half procent, tot een waarde van 526,44 punten voor de AEX-index. De handel was vrij dun en grote stijgers of dalers waren er niet. Koploper in de AEX-index was ASML. Het technologiebedrijf boekte een koerswinst van bijna 2 procent door berichten dat TSMC, producent van halfgeleiders en klant van ASML, zijn investeringen gaat opvoeren. Hekkensluiter was KPN met een koersdaling van 0,85 procent.

Ook in de MidKap-index gebeurde vrij weinig. De index voor middelgrote fondsen stond op een plus van 0,15 procent, op 522,87 punten. Koploper in de MidKap-index was Nedlloyd met een stijging van 2,6 procent. Versatel daalde 3,8 procent en sloot de lijst met middelgrote fondsen.

In de aanloop naar het Paasweekeinde, dat voor sommige kleinere beurzen in Europa vandaag al in ging, namen handelaren niet te grote posities in. Morgen, op Goede Vrijdag, zijn de beurzen in de Verenigde Staten en Europa gesloten. Maandag, tweede paasdag, blijven de Europese beurzen ook nog dicht.

Net als in Amsterdam zag het er op de andere beurzen kalm uit. De koersen liepen geleidelijk op, wat in Londen en Parijs resulteerde in een winst voor de beursindices van 1,1 procent. In Frankfurt was de beursindex 0,8 procent hoger. De beurzen kregen weinig impulsen van Wall Street, waar het Dow Jones-gemiddelde gisteravond 0,7 procent hoger sloot, maar de Nasdaq-index maar 0,14 procent wist te stijgen.

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen een kleine winst geboekt. De Nikkei-index ging omhoog met 9,43 punten tot 11.333,11 punten. De stijging bedroeg nog geen 0,1 procent.

De stijging was te danken aan aankopen door institutionele beleggers, die vlak voor het aflopen van het Japanse boekjaar hun boeken nog op orde willen hebben. Een van de grote stijgers was NTT DoCoMo. De koers van dit aandeel ging omhoog in weerwil van mediaberichten dat het concern een dermate grote afschrijving gaat plegen, dat het in de rode cijfers belandt.

De beurs van Zuid-Korea was lager en sloot met een verlies van 1,1 procent. In Hongkong stonden de koersen aan het eind van de handel 0,4 procent hoger. In Australië kwamen de aandelenkoersen 0,1 procent hoger uit.