Bellen naar mobiel goedkoper

Het bellen van een vaste telefoonaansluiting naar een mobiele telefoon wordt aanzienlijk goedkoper. Dat heeft de Opta, de toezichthouder op de Nederlandse telecommarkt, vandaag bekendgemaakt.

De tariefsverlaging zal in twee stappen gebeuren, per 1 mei en per 1 december dit jaar. KPN Mobile en Vodafone (Libertel) moeten de grootste tariefsverlaging doorvoeren: met bijna eenderde. De overige drie, Ben, Dutchtone en Telfort, die nu nóg duurder zijn maar minder schaalvoordelen hebben, met bijna eenvijfde. Volgend jaar zullen de tarieven verder worden verlaagd.

Volgens de Opta brengen nu alle aanbieders van mobiele telefonie in Nederland aanzienlijk meer in rekening dan het niveau van de ,,best-presterende landen in Europa''.

Gisteren nog heeft de Europese Commissie KPN ervan beschuldigd zijn dochter KPN Mobile te bevoordelen. Bellen van zijn vaste telefoonlijn naar KPN Mobile zou minder duur zijn dan bellen naar andere mobiele telecom-bedrijven. KPN spreekt de beschuldiging tegen. Zijn tarieven zouden veruit de laagste zijn in Nederland.

KPN beschuldigde eerder juist de andere mobiele telecom-bedrijven ervan dat zij te hoge tarieven berekenen voor het afhandelen van gesprekken afkomstig uit het KPN-netwerk. KPN diende daarom een klacht in bij de Opta.

Vanmorgen zei KPN de tariefsverlaging waartoe de Opta nu besloten heeft ,,volstrekt onacceptabel'' te vinden, zowel naar omvang, tempo als naar onderscheid tussen grote en kleine bedrijven.

www.nrc.nl: dossier Telecom