Baccalao uit de oven

Over de verkrijgbaarheid van gezouten en licht gedroogde kabeljauw of leng werd in een vorige aflevering uitvoerig geschreven (zie recept 26 maart). Wie geen Spaanse of Portugese adresjes in de nabijheid heeft om bacalao te kopen zoekt zijn heil bij Marokkaanse, Surinaamse of Turkse winkels voor pakjes gezouten en lichtgedroogde leng (minder smaakrijk maar goed te gebruiken).

De bacalao migas, die ontgrate blokjes bacalao waarover ik eerder schreef, zijn voor dit ovengerecht ook heel geschikt. Ze hoeven slechts enkele uren te ontzouten in koud water. De benodigde romatomaten zijn pruimvormige tomaten die 's winters uit Spanje worden geïmporteerd waar ze in de volle grond onder plastic worden geteeld. Zo langzamerhand zijn er nu het hele jaar rond vlezige en smaakrijke pruimvormige `saustomaten' verkrijgbaar die niet zozeer bedoeld zijn om rauw te worden gegeten. Onderstaand het beloofde ovengerecht met bacalao.

Week de gezouten vis 24 uur in ruim koud water en ververs dit tweemaal. Knip de vinnen weg en hak of knip de vis in grote stukken. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Beleg een niet te grote ovenschaal met de helft van de plakjes tomaat, leg daarop de stukken bacalao, daarop de plakjes aardappel en eindig met de resterende plakjes tomaat. Bestrooi aardappels en tomaten met zout en peper. Verwijder de vliesjes en groene kern van de knoflookhelften en hak de knoflook samen met de peterselie fijn. Meng dit door het broodkruim en strooi het mengsel over de bovenste laag tomaten. Vermeng olie met wijn en sprenkel dit over het broodkruim. Zet de schaal, afgedekt met folie, 90 minuten in een voorverwarmde oven (180° C) en gratineer het gerecht daarna nog 10 minuten. Voor drie bescheiden eters is dit gerecht ook voldoende.

    • Florine Boucher