Arabische top achter Saoedisch vredesplan

De Arabische landen hebben vanochtend op hun top in Beiroet een Saoedisch vredesplan goedgekeurd dat Israël vrede en ,,normale relaties'' aanbiedt in ruil voor teruggave van alle bezette Arabische gebieden en het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.

Eerder vanochtend werd overeenstemming bereikt over een schriftelijke Iraakse belofte om Koeweit niet meer binnen te vallen. De Saoedische kroonprins Abdullah omarmde voor de camera's de Iraakse nummer twee, Izzat Ibrahim. Sinds de Golfoorlog van 1991 waren de relaties tussen Saoedi-Arabië en Irak uiterst koel gebleven.

Nadat het belang van de top en het vredesplan al was ondermijnd door het wegblijven van twaalf van de 22 Arabische leiders, onder wie de Palestijnse leider Yasser Arafat en de Egyptische president Mubarak, werd de atmosfeer gistermiddag verder vertroebeld doordat Libanon een toespraak van Arafat via een satellietverbinding verhinderde. De Palestijnse degelatie liep uit protest hiertegen weg, maar werd overgehaald terug te keren.

Gedelegeerden onderhandelden vervolgens de hele nacht door over de tekst van het vredesvoorstel dat de Saoedische kroonprins gisteren indiende. De Libanese president Emile Lahoud eiste een aantekening dat de Libanese grondwet vestiging van Palestijnse vluchtelingen op Libanees grondgebied verbiedt. Uiteindelijk ging Libanon akkoord met een passage volgens welke elk individueel land de definitieve vestiging van vluchtelingen op zijn grondgebied kan verbieden. Libanon herbergt ongeveer 350.000 Palestijnse vluchtelingen die het liever vandaag dan morgen kwijt wil.

Het Witte Huis prees gisteren al ,,het leiderschap'' van de Saoediërs. Israël stelt zich koel op. Premier Sharon zei dat de term `normale relaties' te vaag is. Hij verwierp elk recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.

De schriftelijke belofte van Irak om Koeweit niet meer binnen te vallen, was de eerste in de relaties tussen de twee landen. Volgens een door Koeweit en Bagdad goedgekeurd document ,,respecteert Irak de onafhankelijkheid, de soevereiniteit en de veiligheid van Koeweit''. Irak viel in 1990 Koeweit binnen en bezette het emiraat, wat tot de Golfoorlog van 1991 leidde.

Dat Irak nu met deze verklaring akkoord gaat, heeft ongetwijfeld te maken met Amerikaanse dreigementen om het bewind van Saddam Hussein omver te werpen. Bagdad is al enige tijd bezig met een charme-offensief om met name de Arabische wereld aan zijn zijde te krijgen.