Zweedse Telia neemt Finse Sonera over

Het Zweedse telecombedrijf Telia neemt zijn Finse branchegenoot Sonera over voor 89,5 miljard kroon (9,9 miljard euro). Dit hebben beide partijen gisteren bekend gemaakt. Door de overname onstaat het grootste telecombedrijf van Noord-Europa en de Baltische regio.

De nieuwe combinatie heeft een totale omzet van 9,2 miljard euro, ongeveer 34.000 werknemers en in totaal 15,7 miljoen klanten voor vaste en mobiele telefonie.

De Europese telecomsector staat aan de vooravond van een consolidatiegolf, zo wordt algemeen aangenomen door analisten en marktonderzoekers. Veel bedrijven zijn diep in de schulden geraakt door investeringen in geavanceerde mobiele telefonie (UMTS of 3G).

Sonera kocht in 2000 voor vele miljarden een UMTS-vergunning in Duitsland en is sindsdien op zoek naar een partner die de schuldenlast kan helpen dragen. Telia is er niet in geslaagd zijn activiteiten in Finland winstgevend te maken en wil voet aan de grond krijgen in de Baltische staten en Rusland.

De overname wordt geheel betaald met aandelen. Telia biedt 1,51440 aandeel voor elk aandeel Sonera. Het bod vertegenwoordigt een premie van 15,8 procent op de aandelen Sonera. Telia neemt ook de schulden over van het Finse bedrijf, ongeveer 2,5 miljard euro.

Beleggers reageerden gisteren niet enthousiast op het nieuws. De beurskoers van Telia daalde met 10,8 procent tot 35,40 kroon. Sonera verloor 2,6 procent tot 5,68 euro. Beide beurskoersen herstelden vanochtend licht. In deze moeilijke tijden voor de telecomsector hebben beleggers liever niet dat bedrijven grote avonturen aangaan. Ze zien liever dat er flink in de kosten wordt gesneden.

Volgens Telia en Sonera kan door de combinatie jaarlijks 299 miljoen euro worden bespaard. Telia zal zijn activiteiten in Finland overdragen aan Sonera en denkt te kunnen besparen op de ontwikkeling van nieuwe diensten. De investeringen kunnen met 50 miljoen euro worden teruggebracht. Voor de komende twee jaar wordt een voorziening voor herstructurering genomen van 254 miljoen euro.

Voorlopig blijven de bedrijven onder eigen naam actief. Over een nieuwe naam wordt later een besluit genomen. Het hoofdkwartier van Telia/Sonera zal worden gevestigd in Stockholm. De Zweedse en Finse regeringen hebben, als grootaandeelhouders, de fusie goedgekeurd. De landen hebben afgesproken dat ze hun belangen in beide bedrijven de komende vijf jaar zullen afbouwen, als de marktomstandigheden dit toelaten.

www.nrc.nl: Dossier telecom