`Wijdverbreide kiezersfraude in Zimbabwe'

Bij de presidentsverkiezingen in Zimbabwe tweeënhalve week geleden is gesjoemeld met 432.000 van de stemmen. President Mugabe won die verkiezingen met een voorsprong van 426.000 stemmen.

Dat schrijft oppositiepartij MDC in een lijvig rapport over grootscheepse fraude bij de verkiezingen. De conclusie van het rapport: Mugabe heeft alleen van MDC-leider Morgan Tsvangirai kunnen winnen door bijna 186.000 stemmen zoek te maken en 246.000 stemmen toe te voegen. De MDC wil nieuwe verkiezingen.

Waarnemers uit binnen- en buitenland hadden al eerder melding gemaakt van wijdverbreide onregelmatigheden bij de verkiezingen. De MDC had de uitslag als illegaal verworpen en de zege van Mugabe ,,een roofoverval op klaarlichte dag'' genoemd. De Gemenebest had Zimbabwe voor een jaar geschorst vanwege het politiek geweld bij de verkiezingen. Maar het rapport van de oppositie beschrijft voor het eerst tot in detail hoe het geknoei bij de verkiezingen in zijn werk is gegaan.

De oppositie heeft grote verschillen geconstateerd in de verkiezingsuitslagen zoals die zijn gepresenteerd door de Election Supervisory Commission en de hoogste verkiezingsambtenaar Tobaiwa Mudede. De staatscommissie was verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen. De staatsambtenaar moest op de telling toezien. Zo hebben volgens de verkiezingscommissie in het district Bubi Umguza 46.993 kiezers hun stem uitgebracht. Maar de verkiezingsambtenaar telde maar 29.340 stemmen. In het district Buhera was het juist andersom. De verkiezingscommissie zag 19.171 kiezers passeren. Maar de verkiezingsambtenaar vond in de stembus 30.246 stemmen.

Volgens het parlementslid David Coltart, oppositiewoordvoerder voor juridische zaken, bestaat er geen twijfel dat grote aantallen stembiljetten zijn ,,verdwenen'' terwijl nog grotere aantallen zijn ,,toegevoegd''. Stembiljetten verdwenen vooral in de stedelijke gebieden waar de oppositie het sterkst is. Ze werden toegevoegd op het platteland waar de regeringspartij domineert.

De MDC wijst er op dat de uitslag van de verkiezingen verder sterk is beïnvloed door politiek geweld en door een reeks van wetswijzigingen die de regeringspartij hebben bevoordeeld.

Een deel van de oppositieaanhang werd uitgesloten van de verkiezingen, een ander deel werd het stemmen belemmerd door het beperken van het aantal stembureaus.