Wie is waar

De enige commissaris van de beursgenoteerde automatiseerder Centric KSI, de 55-jarige Nico van de Ven, is opgestapt. De reden volgens het persbericht: `een onoverbrugbaarbaar verschil van inzicht [...] heeft geleid tot een persoonlijke breuk met de directievoorzitter'. Die directievoorzitter is Gerard Sanderink, met circa 60 procent meerderheidsaandeelhouder in Centric KSI (700 werknemers) en daarmee de baas. De openhartige taal van het persbericht ruikt naar heibel. Maar Van de Ven, voormalig directeur van softwarebedrijf Oracle Nederland, wil niet reppen van een ruzie. ,,Het is een puur zakelijke beslissing. Maar ik wil wel kwijt dat het onbegonnen werk is om Gerard Sanderink aan te sturen. Hij is heel eigenwijs, hij trekt zijn eigen spoor. Daar wil ik als commissaris geen verantwoording voor dragen.'' Daarmee legt Van de Ven een ongebruikelijk helderheid aan de dag. Het Nederlandse bedrijfsleven grossiert doorgaans in vage bewoordingen als het om het vertrek van bestuurders gaat. Is Van de Ven nu gebrouilleerd met Sanderink? ,,Nou nee. Als hij mij uitnodigt voor een voetbalwedstrijd van De Graafschap, de club die Sanderink sponsort, dan ga ik op die uitnodiging in.''

Een carrière kan als een komeet gaan. De 34-jarige Frank van Zanten kwam op 1 januari dit jaar binnen als beoogd bestuursvoorzitter van Geveke, een handelsonderneming met een notering aan Euronext. Nog geen drie maanden later is dat plan alweer gesneuveld. Geveke, waar circa 3.300 mensen werken, laat weten dat Van Zanten de functie ,,niet langer ambieert''. Hij is inmiddels vertrokken bij het bedrijf, net zoals Gerard Dijkstra, tot begin februari chief financial officer van Geveke. Het rommelt blijkbaar in de top van het handelsbedrijf. ,,Er is een stukje discontinuïteit'', zoals bestuursvoorzitter Cees Knol (59) de wisselingen betitelt. Waarom beide bestuurders zijn opgestapt wil Knol niet uit de doeken doen. ,,We vluchten niet in holle frases over verschil van inzicht en dergelijke. Dat zegt niets. Daarom kan je beter maar helemaal niets zeggen'', luidt zijn logica. Knol zelf vertrekt op 23 april om commissaris te worden bij de onderneming. Zijn opvolger is Marc Beckers, een 50-jarige Belg die sinds een jaar of vijf bij Geveke werkt. De nieuwe financieel bestuurder is John de Die, die bij zakenbank Kempen vandaan komt.

Advocatenkantoor Loyens & Loeff heeft een nieuwe bestuursvoorzitter. De 49-jarige fiscalist Philip van Hilten volgt de evenoude Bert Westendorp op. Van Hilten komt uit de tak van Loyens en is sinds 1986 partner bij het kantoor. Hij leidde voorheen de Haagse en Amsterdamse vestiging. Van Hilten, die vooral klanten uit de energiewereld bijstaat, moet de groei van het kantoor doorzetten nadat Westendorp de combinatie van Loyens & Volkmaars en een deel van Loeff Claeys Verbeke, in het najaar van 1999, in elkaar zette. Onder Westendorp is het aantal werknemers van het kantoor al gegroeid van 830 naar circa 1.300. Maar kende zijn bewind ook dieptepunten? ,,Het vertrek van vier partners naar andere advocatenkantoren. Een paar daarvan had ik graag willen behouden.''

`Horizontale invliegers' worden ze genoemd. Partners van advocatenkantoren die hun heil elders zoeken. Het is het Amsterdamse Stibbe recent overkomen. De 43-jarige Dick van Engelen is overgestapt naar Clifford Chance, één van de grootste advocatenkantoren ter wereld. Van Engelen is actief op het terrein van intellectuele eigendom.

Mark Houben, personalia@nrc.nl

    • Mark Houben