Vioollerares Dorothy DeLay (84) overleden

Dorothy DeLay, de beroemdste vioollerares ter wereld, is zondag even buiten New York op 84-jarige leeftijd aan kanker overleden. DeLay gaf sinds 1948 meer dan een halve eeuw les aan de Juilliard School of Music in New York, waar zij nog 14 leerlingen had. Tot haar succesvolste leerlingen behoren Itzhak Perlman, Midori, Nadia Salerno-Sonnenberg, Shlomo Mintz en Nigel Kennedy. Ook de Nederlandse violisten Jaap van Zweden en Theodora Geraets kregen les van DeLay, evenals violisten van beroemde kwartetten (Juilliard, Tokyo, Cleveland, American en Vermeer) en concertmeesters van het Belijns Philharmonisch Orkest, het Philadelphia Orchestra en het Chicago Symphony Orchestra.

Volgens haar biografe Barbara Lourie Sand leerde DeLay haar leerlingen vooral hoe ze moesten denken over muziek en te vertrouwen op hun vermogen dat effectief te doen. DeLay gaf vele masterclasses en kreeg in 1994 van president Clinton de National Medal of Arts.