Veel meer doden na beving Afghanistan

Het dodental van de krachtige aardbeving in het noorden van Afghanistan ligt vermoedelijk ver boven de tweeduizend. Afghaanse reddingwerkers hebben inmiddels al duizend lijken onder de ingestorte huizen in en rond de districtsstad Nahrin vandaan gehaald.

Gisteren schatten regeringswoordvoerders het aantal doden op ongeveer 1.500, maar inmiddels heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gezegd dat dat aantal mogelijk snel zal toenemen wanneer reddingswerkers afgelegen streken in de regio bereiken.

,,Het aantal doden is flink toegenomen na de naschokken van gisteren'', aldus woordvoerder Gulbuddin. ,,We geloven nu dat we veel meer doden dan 2.000 zullen vinden. Dat getal zal dramatisch stijgen zolang we blijven zoeken in het puin in Nahrin en de dorpen in de buurt bereiken.''

Hulp in het afgelegen gebied komt moeizaam op gang en in grote delen van de regio is alleen nog vanuit de lucht vastgesteld dat de aardbeving van twee dagen geleden ook daar dorpen heeft platgelegd. De beving had een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Schattingen over het aantal daklozen lopen uiteen van 15.000 tot 30.000. In het gebied in de Hindu Kush bergen leven ongeveer 40.000 mensen. Het is een arme regio die de afgelopen jaren al is getroffen door grote droogte. Twintig jaar van burgeroorlog hebben het gebied ook geen goed gedaan.

Interim-leider Hamid Karzai is vandaag in Nahrin gearriveerd.

Verschillende internationale hulporganisaties hebben reddingswerkers en goederen naar Nahrin gestuurd. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties in Afghanistan zijn inmiddels tenten voor 7.000 families verstrekt. Een punt van zorg is het gebrek aan drinkwater in de regio.

Een Afghaans televisiestation heeft bericht dat 10.000 meter witte stof voor het omwikkelen van de doden naar het gebied is gestuurd.