VARA schorst diskjockey Westbroek

De VARA heeft dinsdag met onmiddellijke ingang Radio 3FM-diskjockey Henk Westbroek geschorst. De VARA vindt Westbroeks steun aan de campagne van Leefbaar Nederland (LN) en zijn werk als discjockey onverenigbaar.

Ook heeft Westbroek volgens de VARA in zijn programma Denk aan Henk politieke uitspraken gedaan, terwijl de omroep met hem had afgesproken dat hij dat niet zou doen.

Volgens een woordvoerder van de VARA is Westbroek niet op staande voet ontslagen, maar geschorst tot nader orde. ,,We zijn nog met hem in gesprek, maar hoe Henk zal reageren is koffiedik kijken'', aldus de VARA.

Het is niet omdat de VARA (sinds lang koestert de omroep met nauwe banden met de PvdA) Leefbaar Nederland wil dwarszitten, onderstreept een woordvoerder. Ook mag een programmamakers best kritisch zijn, vindt de VARA, ,,graag zelfs''. Maar dit moet vanuit een onafhankelijke positie gebeuren, vindt de omroep. Niet als lid van het campagne-team van een politieke partij. ,,ALs Jack Spijkerman morgen campagne gaat voeren voor het CDA, wordt hij ook geschorst'', aldus de woordvoerder.

VARA-presentator (en oud-voorzitter) Marcel van Dam is actief lid van de PvdA en zat onlangs bijvoorbeeld een commissie voor die op verzoek van staatssecretaris Vliegenthart (PvdA) de wachtlijsten in de zorg heeft onderzocht. Maar dat is wat anders, zegt de woordvoerder. ,,Van Dam gebruikt zijn programma Het Lagerhuis niet om de PvdA te promoten. Dat doet Henk wel met Leefbaar Nederland. Westbroek geeft voortdurend sneren richting PvdA en VVD. dat kan niet als je tegelijkertijd lid bent van het campagneteam van een andere partij. Dan ben je dingen aan het vermengen'', aldus de VARA.

De VARA zegt al lang over dit onderwerp met Westbroek in discussie te zijn. ,,al sinds zijn betrokkenheid bij Leefbaar Utrecht. toen heeft hij zich ook een tijdje gematigd. maar als hij maar politieke uitspraken blijft doen, moet je op een gegeven moment de grens trekken.''

Westbroek zei in een reactie in het Radio 1 Journaal gisteren ,,volkomen van slag'' te zijn. Hij wil zelf niet reageren tot er nader met de VARA over zijn positie gesproken is, zo liet hij gisteren in een schriftelijke reactie weten.

René Kint zou vandaag Westbroeks radioprogramma overnemen. Over de eventuele definitieve vervanging van de geschorste diskjockey heeft de VARA nog geen besluit genomen.