UPC stelt jaarcijfers week uit

Kabelbedrijf UPC heeft gisteren de presentatie van zijn jaarcijfers, die voor vandaag was gepland, uitgesteld. Naar verwachting worden de cijfers begin volgende week naar buiten gebracht.

In een persbericht gisteren gaf UPC geen reden voor het uitstel, maar volgens een UPC-woordvoerder vanochtend heeft het ,,met accounting te maken''. De controle van de jaarrekening is niet klaar.

De boekhouder van UPC is Arthur Andersen, het accountantsbureau dat onder vuur ligt naar aanleiding van de ondergang van het Amerikaanse energiebedrijf Enron. De woordvoerder wil niet zeggen of de positie van Andersen ter discussie staat, maar volgens een ingewijde is dat niet het geval.

Volgens diezelfde ingewijde is ook een faillisement van UPC op dit moment niet aan de orde.

De UPC-woordvoerder zegt dat het uitstel los van de herstructureringsplannen die het kabelbedrijf heeft. Onlangs stelde telecombedrijf Versatel de presentatie van zijn cijfers wel uit om die reden. Zowel Versatel als UPC zijn bezig met een grote schuldsanering.

UPC, dat een nettoschuld heeft van ruim 8 miljard euro, wil schuldpapier tegen een fikse korting terugkopen van obligatiehouders. De onderhandelingen hierover zouden gewoon op schema liggen. Obligatiehouders zien hun investering in rook opgaan als ze instemmen met de sanering.

Een woordvoerder van de effectenbeurs vindt het uitstel en de magere toelichting van UPC niet `netjes'. ,,Maar reglementair mogen ze komen met de jaarcijfers wanneer ze willen.''

Wettelijk moeten bedrijven uiterlijk vijf maanden na sluiting van het boekjaar resultaten bekendmaken.