Serieus, prikkelend en rebels

Het radioprogramma Knetterende letteren afficheert zich rebels als het ,,enige taal- en letterenprogramma'' op de Nederlandse radio. Ten onrechte, want ook in talloze andere uitzendingen komt de literatuur ruim aan bod. Je hoeft maar op Ophef en vertier (vrijdagmiddag), Kunststof (elke werkdag), De avonden (maandag tot en vrijdag) en Opium (zaterdag en zondag) af te stemmen, of je krijgt ook een flink portie literatuur. Ondanks deze opsnijderij mag het sinds 1999 bestaande programma met strikt literaire onderwerpen tot de meest serieuze worden gerekend.

De drie maanden geleden als eindredacteur benoemde Frans Kotterer (voormalig Parool-journalist en thrillerschrijver) onderstreept de taalkundige aspecten in het programma dat een voorzetting is van het vroegere Wat een taal. ,,En daar wijken we niet van af. Wat we wel doen is af en toe een prikkelend uitstapje maken naar een aangrenzend gebied, toneelschrijver of criticus. Zo herinner ik mij een uitzending waarin we de hoofdartikelen in NRC Handelsblad, Trouw en De Telegraaf bespraken. Wat mij is bijgebleven van die tekstuele vergelijking was dat De Telegraaf daarin als het duidelijkst uit de bus kwam, al stond er wel vaak `schande' boven. NRC met veel enerzijds en anderzijds was het vaagst. Ik vind wel dat de betekenis van het hoofdartikel door columnisten is ingehaald.''

Gerenommeerde schrijvers als Nelleke Noordervliet, René Appel, Kristien Hemmerechts, Abdelkader Benali, Marcel Möring, Toon Tellegen en Gerrit Komrij zijn regelmatig over hun werk te horen. Ondanks die kanonnen zijn de luistercijfers laag.

Kotterer: ,,Dat is bekend. Maar ik ben in de loop der jaren ongevoelig voor getallen geworden en wij laten ons er niet door ontmoedigen. We weten dat de mensen die luisteren erg geïnteresseerd zijn. Als je het vergelijkt met de literaire supplementen van kranten, worden die ook minder gelezen dan de nieuwskaternen of sportpagina's. Overigens zoeken we wel naar verbeteringen. Waar we nu mee zitten is dat door het nieuwsbulletin van drie uur, na een stevige discussie in het eerste half uur, ineens de spanning wegvalt. Het is dan lastig de draad weer op te pakken.''

In de uitzending van morgen zitten o.a. uitgever Eva Cossée, Donald Niedekker met zijn debuut Hier ben ik en Jacques Klöters, schrijver van het smartlappenboek Huilen is voor jou te laat. Inderdaad, prikkelende elementen.

Knetterende letteren, NPS, morgen, 747AM, 14.30-16.00u.

    • Markus Meulmeester