Schietpartij in gemeenteraad van Nanterre

Een man heeft vannacht in de Parijse voorstad Nanterre acht gemeenteraadsleden doodgeschoten. Dertig anderen raakten gewond, van wie veertien ernstig. De man stond na afloop van een raadsvergadering op en begon op politici te schieten.

Na de schietpartij werd de man, die geïdentificeerd is als de 33-jarige Richard Durn, overmeesterd door omstanders. Toen de politie arriveerde, riep hij: ,,Dood me! Dood me!'' Over zijn motieven is nog niets bekend. Een van de reddingswerkers zei dat de man lid was van de Groenen. Hij zou in eerste instantie het vuur hebben geopend op Groene gemeenteraadsleden, voordat hij in het wilde weg begon te schieten. De Groenen hebben inmiddels ontkend dat Durn lid was van de partij, ook al was hij wel een bekende en gold hij als een milieu-activist.

Volgens burgemeester Jacqueline Fraysse, die zelf niet werd geraakt, begon de man te schieten kort nadat zij om kwart over een in de nacht de vergadering had beëindigd. Tijdens de vergadering werden geen heikele politieke onderwerpen besproken. Op de publieke tribune waren de ongeveer veertig bezoekers net bezig in alle rust hun jassen aan te trekken.

,,Hij zei niets'', aldus Fraysse. ,,Het duurde lang, zeker enkele minuten''. Volgens de politie had Durn twee revolvers bij zich, waarmee hij ten minste vijftig schoten heeft gelost.

Premier Lionel Jospin heeft meteen vannacht Nanterre bezocht. ,,Het is klaarblijkelijk een geval van waanzinnige razernij'', aldus een geschokte Jospin. ,,Een afschuwelijke tragedie die schade toebrengt aan de democratie – een bijeenkomst van een gemeenteraad''. Kort daarop sprak president Chirac in Nanterre met familieleden van omgekomen politici.

Jospin, die in een hevige verkiezingsstrijd is verwikkeld met Chirac om het presidentschap, waarschuwde ervoor dat het drama niet moet worden misbruikt in de campagne. Hij wil voorkomen dat ,,een waanzinnige daad'' wordt gezien als een symbool in de verkiezingen. Veiligheid is door Chirac uitgeroepen tot zijn belangrijkste thema in de verkiezingen, die worden gehouden op 21 april en 5 mei.