Politieke partijen mijden Bromet

Programmamaker Frans Bromet beticht de grote partijen in Den Haag ervan dat zij op oneigenlijke gronden medewerking aan een reeks interviews met lijsttrekkers weigeren. Volgens Bromet, gisteravond in het tv-programma De Gids, zou GroenLinks fractievoorzitter Paul Rosenmöller zijn collega's aan het Binnenhof hebben gewaarschuwd nadat hijzelf was geïnterviewd door Bromet. Daarna zouden PvdA-lijsttrekker Melkert, en zijn collega's van het CDA, Balkenende, en van de VVD, Dijkstal medewerking hebben geweigerd. Woordvoerders van PvdA en CDA ontkenden vanochtend dat zij om deze reden geweigerd hebben. Melkert vindt dat hij de afgelopen weken al genoeg op de tv is geweest met programma's omtrent zijn persoon. Het CDA denkt dat de doelgroep niet ligt bij de VPRO, die de interviews gaat uitzenden, en heeft daarom afgezegd. De woordvoerder van de VVD zei dat deze partij het verzoek nog in beraad heeft. Bromet was vanochtend onbereikbaar.

GroenLinks-woordvoerder Tom van der Lee bevestigt het verhaal van Bromet dat Rosenmöller aanvankelijk ontevreden was over het gesprek maar na het zien van de ruwe opnamen toch kon instemmen. Van der Lee: ,,De afspraak was dat het een breed portretterend interview zou worden met Rosenmöller, maar in de praktijk kwam het gesprek neer op de vraag hoe hij dacht zich te gaan verweren tegen Pim Fortuyn.'' Bromet suggereerde gisteravond een ongezonde atmosfeer van elkaar afschermende en de bal toespelende partijen aan het Binnenhof. Volgens Van der Lee is het echter gebruikelijk dat de verschillende partijen onderling contact hebben over aan welke uitnodigingen voor debatten of interviews meegedaan wordt. ,,Met name niet-Haagse media hebben de neiging partijen tegen elkaar uit te spelen, vandaar dat we aanvragen altijd checken bij de collega`s,'' aldus Van der Lee, die de uitlatingen van Bromet ,,zeer onprofessioneel'' noemt. ,,Als hij de grote partijen tegen zich in het harnas wil jagen moet hij dat met dit soort beschuldigingen doen.''

De woordvoerder van D66 zegt dat Rosenmöller tijdens het vragenuurtje vorige week zijn collega's verteld heeft over zijn aanvankelijke teleurstellende indruk van de samenwerking met Bromet. Maar D66 heeft na het zien van het ruwe materiaal van het gesprek met Rosenmöller toch ingestemd en eergisteren heeft het interview met Bromet plaatsgehad. ,,Tot grote tevredenheid'', aldus de woordvoerder.