Philips straalt op beurs door Dell

De lijst met dalers op de Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen groter dan die van stijgers. De laatste groep werd aangevoerd door Philips, dat profiteerde van nieuws over samenwerking met Dell. Philips, zo werd er bekendgemaakt, brengt onderdelen, zoals platte monitoren in en Dell verkoopt weer complete hardware aan Philips. De concerns zijn de alliantie voor vijf jaar aangegaan. Volgens Philips loopt de waarde van de overeenkomst op tot 5 miljard dollar. Na het megaverlies over 2001 konden beleggers goed nieuws van Philips wel waarderen: het aandeel stond rond het middaguur ruim 1,5 procent hoger.

Tot de andere stijgers behoorden Hagemeyer en Koninklijke Olie. De `Olies' hadden het gisteren aanvankelijk moeilijk nadat bekend was geworden dat het concern een bod heeft gedaan op Pennzoil-Quaker voor 2,9 miljard dollar. Uiteindelijk sloot het aandeel wel hoger. Vandaag werd die trend voortgezet. Rond het middaguur stond Koninklijke Olie op een plus van 0,9 procent. Hagemeyer deed het nog beter en koerste 1,2 procent hoger.

In Amsterdam openden aanvankelijk de belangrijkste fondsen nog positief, vooral op de naweeën van het gestegen consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten dat gisteren werd bekendgemaakt. Dat optimisme verloor echter al snel aan kracht. De AEX-index, graadmeter voor hoofdfondsen, stond tegen het middaguur 0,97 punt lager op 522.15.

De klappen bij de hoofdaandelen vielen onder meer bij ING en ABN Amro. De eerste stond vanmorgen op een verlies 1,1 procent, terwijl ABN Amro 0,92 procent lager stond. ,,Met het Zweeds-Zwitserse concern ABB gaat het niet goed en dat betekent slecht nieuws voor de financiers van ABB, de banken'', aldus een beurshandelaar.

Behalve de beurs in Amsterdam, stonden ook de beurzen in Parijs en Frankfurt op een klein verlies. De FTSE-index in Londen steeg 0,3 procent. In Londen was detailhandelsketen Woolworths, afgesplitst van Kingfisher, de grote winnaar. Het aandeel steeg 18 procent na de publicatie van de jaarcijfers en een sterke periode voor Pasen.

De euro kwam amper van zijn plaats. Na een roerige handel op de voorgaande dag, toen de munteenheid sloot op 0,8765 dollar, dobberde de koers vanmorgen rond 0,8750 dollar. In pond sterling kostte een euro 0,6140, gelijk aan de koers van gisteren.