Musical Fan begint met alternatieve musicalprijzen

De stichting Musical Fan, die een website exploiteert van en voor bewonderaars, begint volgend jaar met het toekennen van alternatieve musicalprijzen. Het initatief is ontstaan uit onvrede over de John Kraaijkamp Musical Awards, die volgende maand voor de derde keer worden uitgereikt.

De kritiek richt zich vooral op ,,het gebrek aan categorieën'', zoals een prijs voor het beste originele musicalscript. De bestaande Musical Awards omvatten alleen een prijs voor de beste vertaling, terwijl er dit seizoen ook originele Nederlandse musicals als Sonneveld, Nijntje, Foxtrot, Rex en Grace in première gingen.

De John Kraaijkamp Musical Awards werden in het leven geroepen door producent Joop van den Ende, die ook de organisatie financiert. Tot de genomineerden behoren dit jaar Jasperina de Jong, Vera Mann, Pia Douwes, Jos Brink, Danny de Munk, Dick Cohen, Frans Mulder en Chantal Janzen. De jury bestaat uit Anne-Wil Blankers, Hans van Willigenburg, Jacques d'Ancona en de theaterdirecteuren Rob Wiegman en Tom Odens.

De prijs voor de beste musical wordt toegekend door lezers van het ANWB-blad Kampioen, die Aida, Nijntje, Saturday Night Fever en Titanic hebben genomineerd. Drie daarvan werden door Van den Ende geproduceerd. De Awards worden op 22 april uitgereikt tijdens een gala in de RAI in Amsterdam, live uitgezonden door RTL4.

Musical Fan is een Vlaams-Nederlandse stichting met een website, die dagelijks nieuws over musicals publiceert en 45.000 bezoekers per maand zegt te trekken. Op de nominaties voor de Musical Awards zijn ,,bakken kritiek'' gekomen, aldus Wim Dewijngaert van Musical Fan. Niet alleen is er geklaagd over het ontbreken van Rex, de nieuwe musical van de Cyrano-makers Ad en Koen van Dijk (,,door velen gesmaakt en geprezen''), maar ook worden vraagtekens gezet bij de kansen van Nijntje, naar de verhalen van Dick Bruna, ,,als alleen maar volwassen lezers van het autotijdschrift van de ANWB kunnen stemmen op de categorie beste musical.''

Voor de alternatieve prijzen, die de naam De Duim krijgen, organiseert Musical Fan vanaf volgend jaar een verkiezing voor lezers van de site. Hoe ze zullen worden uitgereikt, is nog niet bekend.

    • Henk van Gelder