Mueller heeft `een pak slaag' gekregen

Spaar Select diende afgelopen maandag een ontslagaanvraag in voor Peter Mueller. De Amerikaanse schaatscoach likt thuis in Zuidlaren zijn wonden, in gezelschap van zijn echtgenote Marianne Timmer. ,,I am the bad boy.''

De reeks tegenvallende prestaties van Spaar Select in het afgelopen olympisch schaatsseizoen is niet de directe aanleiding geweest voor het ontslag van coach Peter Mueller. Volgens teammanager Marion de Cocq is er meer aan de hand en spelen er zaken die vorige week vrijdag met schaatsers en coach zijn besproken tijdens de evaluatie van het vorig seizoen. ,,Dat zal binnenkort wel een keer naar buiten komen'', zei ze vanochtend desgevraagd.

Met de schaatsers van de ploeg, onder wie Gianni Romme en Erben Wennemars, en directeur Jan-Willem van Dijk heeft De Cocq sinds gisteren een spreekverbod, op aanraden van advocaat mr. D. Schreuder. Van Dijk liet gisteren voor de tv weten dat hij ervan uitgaat dat het bedrijf waarschijnlijk op een betrekkelijk goedkope manier van Mueller kan afkomen. Zijn echtgenote Marianne Timmer mag bij de ploeg blijven en wil haar contract dat nog twee jaar loopt uitdienen.

De Amerikaan werd in 1999 trainer van de ploeg die een jaar eerder tot stand was gekomen, aanvankelijk met als enige twee schaatsers Bob de Jong en Gianni Romme. Mueller nam de plaats in van Ingrid Haringa en nam onder anderen de sprinters Erben Wennemars en Jan Bos mee naar Spaar Select. Nadat DSB in het voorjaar van 2000 aan Mueller en zijn schaatsers trok en er zelfs al gesprekken werden gevoerd over een mogelijke transfer, brak Spaar Select de contracten met Mueller en zijn schaatsers open. Tegen aanzienlijke salarisverhogingen werden hun verbintenissen verlengd tot en met 2006, het jaar van de Winterspelen in Turijn. In 2005 en 2006 zou Mueller een jaarsalaris van 875.000 gulden toucheren.

Maandag diende Spaar Select bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Breda een ontslagaanvraag in voor Mueller. Volgens een verklaring van het bedrijf was tijdens de evaluatie gebleken dat er onvoldoende vertrouwen tussen (een deel van de) schaatsers en de coach is.

Mueller kreeg het nieuws over zijn ontslag pas gisteren, een dag na de ontslagaanvraag, te horen van zijn eigen advocaat, mr. P. Claassen. Mueller verkeert in de overtuiging dat hij altijd goed werk heeft afgeleverd en vecht zijn ontslag aan. Hij wil van Spaar Select een afkoopsom. ,,Een goede financiële regeling'', zoals hij het per telefoon vanuit zijn woonplaats Zuidlaren noemt.

Was u niet verbaasd dat u het nieuws niet rechtstreeks van de teamleiding vernam?

Mueller: ,,Het is de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Ik weet niet hoe zoiets hoort te gaan. Voor zover ik weet ben ik nooit eerder ontslagen.''

U zag de bui al hangen?

,,Na de evaluatie van afgelopen vrijdag met de schaatsers. Dat was geen plezierige bijeenkomst.''

Toen twee jaar geleden uw contract werd opengebroken was u verbaasd dat Spaar Select u zoveel wilde betalen. Bent u nu net zo verrast over uw ontslag?

,,Ik heb niet gezegd dat ik verrast was over wat ze wilden betalen. Ik ben nu wel een beetje teleurgesteld.''

Wilt u graag doorgaan als trainer of gaat u vervroegd met pensioen?

,,Dat laatste kan ik me financieel niet veroorloven'', zegt de in ongenade gevallen coach met een bittere lach. Aan een vervolg als schaatscoach denkt hij nog niet. ,,Eerst moeten we hier maar eens doorheen komen.''

Was u afgelopen seizoen nog wel voldoende gemotiveerd?

,,Ik heb honderd-en-tien procent aan deze ploeg gegeven.''

Volgens directeur Van Dijk waren er in de ploeg wrijvingen nadat uw echtgenote naar de ploeg was gekomen. Hebben de andere schaatsers wel voldoende aandacht gekregen?

,,Zelfs veel meer dan dat.''

Zou u achteraf bepaalde dingen anders hebben gedaan?

,,Nee. Alles precies hetzelfde. Ik heb nergens spijt van.'' Sport is winnen en verliezen, schreef Mueller begin februari op de website van Spaar Select. ,,Een tussenweg is er niet.'' Mueller heeft verloren. ,,Ik heb nu een pak slaag gekregen. I am the bad boy.''

    • Ward op den Brouw