Mist in het Kanaal, beleggers geïsoleerd

Zo Rodamco, zo Rodamco.

De portefeuille met Amerikaanse winkelcentra van Rodamco North America wordt verkocht. Maar na het wanbeleid van de Rodamco-top dienen zich nieuwe affaires aan, rondom een ander vastgoedfonds uit dezelfde stal, Haslemere.

Een paar jaar geleden is het mondiaal beleggende Rodamco vastgoedfonds in vier nieuwe regionale fondsen gesplitst, waarna Haslemere de nieuwe naam werd van het fonds met de Britse panden. De ex-Rodamco's worden apart beheerd, maar sommige personele unies bleven bestaan. Zo is P. Roef (ex-Gamma Holding) commissaris bij Rodamco North America én bij Haslemere. Pensioengigant ABP is/was grootaandeelhouder in beide. En de waarde die de Rodamco's zichzelf toekennen (intrinsieke waarde) blijkt te hoog gegrepen.

Haslemere is inzet geweest van een ,,overnamestrijd'' die stinkt. Vorige week deden twee gelieerde, maar verder onbekende Nederlandse vastgoedfirma's, Evia en Vastgoedcomfort, een bod van 67 euro per aandeel. De bieders verzuimden het bod volgens de regels aan te melden bij beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten en bij Haslemere. De markt geloofde het maar half. Er heerste mist, vanochtend bleek het bod te zijn ingetrokken.

De beurscontroleur AFM houdt sinds 5 september ook toezicht op openbare biedingen en heeft in dat kader een expertcommissie met indrukwekkende namen in het leven geroepen. Van het bod, noch van de autoriteit noch van de commissie is niets meer vernomen. ,,Spookbiedingen'' als deze mogen geen volle week boven de markt hangen. Of de beurswaakhond dwingt de bieder de serieusheid van zijn bod aannemelijk te maken, of hij dwingt hem het bod direct van tafel te halen.

En dan zijn er de koerssprongen. Evia/Vastgoedcomfort overtrof een eerdere bieding van een consortium van de Israëlische firma VSP, de Amerikaanse belegger Apollo en zakenbank Merril Lynch. Zij boden 63,75 euro per aandeel. Net als bij Rodamco North America was die hoogste bieding nog ver onder de intrinsieke waarde.

Half januari circuleerde het verhaal over een bod van VSP, maar Haslemere ontkende. De koers toen: 47 euro. Half februari erkende Haslemere gesprekken. De koers was 56. Bij de concrete aankondiging van het bod was de koers meer dan 60. Wie dreven in twee maanden tijd stelselmatig de koers op? Het eerste ,,biedingsonderzoek'' van de beurswaakhond gold het tijdstip van de bekendmaking van het bod van Grupo Dragados op HBG. De biedingen op Haslemere zijn onderzoeken twee en drie.

    • Menno Tamminga