Met Britney Spears in niemandsland

In de blues zijn `crossroads' doorgaans plaatsen waar de zanger en de duivel een geheimzinnig muzikaal pact sluiten. In het acteerdebuut van zangeres en tieneridool Britney Spears zijn de `crossroads' uit de titel meer een niemandsland. Britneys karakter Lucy is `geen meisje meer en ook nog geen vrouw', zoals ze in een van de liedjes uit de film zingt.

De muzikale ontstaansgeschiedenis van `Im Not a Girl, Not Yet a Woman, al voor de film een monsterhit, is een van de zijpaden van Crossroads. Twijfels, levensvragen, belevenissen of beslissingen die bij de bezongen levensfase horen, zijn naar andere zijwegen verwezen. Lucy gaat op zoek naar haar moeder en de liefde en ontdekt dat ze op een leeftijd is gekomen waarop ouders, of ze nu liefhebbend of onverschillig zijn, minder belangrijk blijken dan vriendinnen en dat het hebben van een vriendje nog net ietsje belangrijker is.

De traditionele ontmaagding waar de film naartoe werkt, heeft zijn rituele glans verloren. Zij is alleen nog maar interessant omdat Spears zelf zo'n dubbelhartige seksuele boodschap uitdraagt. Enerzijds is ze een voorstander van maagdelijkheid tot het huwelijk, anderzijds heeft ze verklaard dat de met een veel vrijere seksuele moraal uitgeruste Lucy sterke overeenkomsten met haarzelf vertoond.

Crossroads werd geregisseerd door Tamra Davis, de echtgenote van Mike D van de stoute New Yorkse rapgroep Beastie Boys. Tamra Davis heeft een kleine filmografie met tienerkomedies opgebouwd, waarvan het Adam Sandler-vehikel Billy Madison wellicht de bekendste is.

Er werden weinig bekende of grote namen aan de Spears-film verbonden, of het moeten Dan Aykroyd als `daddy dearest' zijn en Kim Cattrall, Samantha uit de televisieserie Sex and the City, als de hekserige weggelopen moeder. Een minder belabberd script, waarin niet met zevenmijlspassen langs tienerleed hoefde te worden gedenderd, en een wat slagvaardiger regie hadden van Britney geen betere actrice gemaakt. Het fan-verhikel was hooguit wat verteerbaarder geworden.

Het zijn overwegingen die bij het maken van Crossroads warschijnlijk niet de hoogste prioriteit hebben gehad. De film verdiende in de Verenigde Staten al in het weekend na zijn première zijn bescheiden productiekosten van 12 miljoen dollar ruimschoots terug.

Crossroads. Regie: Tamra Davis. Met: Britney Spears, Anson Mount, Zoe Saldana, Taryn Manning, Kim Cattrall, Dan Aykroyd, Jamie Lynn Spears, Beverley Johnson, Bahni Turpin, Kool Moe Dee, Dave Allen. In 100 bioscopen.

    • Dana Linssen