Londenaar gaat geëxposeerd lijk met hamer te lijf

De Londense politie heeft een 50-jarige Londenaar aangehouden die gisteren rond twee uur `s middags met een hamer een van de lijken te lijf ging, die sinds zaterdag worden geëxposeerd in de Atlantis Gallery. Het is het tweede incident na de opening zaterdag van controversiële expositie in oost-Londen waarop 175 lichaamsdelen en 25 lichamen te zien zijn. Zaterdag had een Britse bezoeker een van de lichamen, van een zwangere vrouw, met een laken bedekt en verf op de grond gestort. Hij is niet aangehouden.

De samensteller van de tentoonstelling, de Duitse anatoom dr. Gunther von Hagens, toonde zich zeer verontwaardigd. ,,Ik ben vooral kwaad omdat dit in Groot-Brittannië gebeurt, een land dat ik beschouw als de wieg van de vrijheid,'' aldus de Duitse arts. Hij vindt dat de beelden niet macaber zijn, maar juist de schoonheid van het binnenste van het menselijk lichaam laten zien. . ,,Deze vandalistische daad tegen een lichaam op de expositie is te vergelijken met grafschennis op een kerkhof.''

De tentoonstelling, getiteld `De wereld van het lichaam', toont deels ontlede en van de huid ontdane lichamen in verstarde posities, als schaakspeler, zwemmer of ruiter. Von Hagens heeft een conserveringsmethode gebruikt, die hij zelf in 1977 heeft ontworpen en waardoor de lichamen hun natuurlijke uiterlijk behouden. De betrokkenen hebben voor hun dood toestemming hiervoor gegeven. De expositie is sinds 1995 te zien geweest in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Japan en trok ruim acht miljoen belangstellenden. Overal ontstond opschudding rond de expositie.

Het aangevallen lichaam stelt een man voor die zijn lever vasthoudt. Enkele onderdelen braken af bij de aanslag en het lijk viel van zijn voetstuk. De schade wordt geschat op 30.000 pond.

Volgens Von Hagens is het de eerste keer dat een van de lichamen moedwillig wordt beschadigd.