Landis komt met reddingsplan

Automatiseerder Landis presenteert vanmiddag aan de Belgische bank KBC een nieuw plan om uit de acute financiële problemen te komen. Gisteren maakte het bedrijf bekend de dealeractiviteiten (tweederde van de omzet) te staken wanneer geen koper zich aandient. Vorige week moest Landis bekend maken dat het Zuid-Afrikaanse Datatec afzag van de koop van de distributie.

KBC is van de banken de grootste geldschieter. Wie, los van de banken, de andere geldschieters zijn, wil Landis niet zeggen. Naast de hoge schulden gaat het bedrijf ook gebukt onder klanten die niet aan hun verplichtingen willen of kunnen voldoen. ,,We vragen een offer van de crediteuren'', aldus een woordvoerder.

Een groot deel van de hoge schuldenlast is te wijten aan het uitblijven van herstel van de markt voor telecomdiensten. Om die reden saneert Landis verder bij de telecompoot Network Services, totdat een situatie is bereikt waarin deze weer winstgevend wordt. Het is niet duidelijk hoeveel banen dat gaat kosten. Vorig jaar schrapte Landis al driehonderd banen. ,,We kijken naar een aanzienlijk aantal functies'', aldus de woordvoerder. Bij Landis werken 2.800 mensen.

Landis had hoge verwachtingen van de telecommarkt. Daarom kocht het in 2000 het telecombedrijf Detron en vervolgens stortte de markt in.

Op 9 april presenteert Landis, na een eerder uitstel, zijn jaarcijfers. Financieel analisten schatten de kans dat Landis op korte termijn in problemen raakt en uitstel van betaling moet aanvragen op meer dan 50 procent. Het aandeel stond tegen het middaguur bijna 9 procent lager op 90 cent.