Korthals: zware methoden tegen bolletjesslikkers

Justitie gaat de zwaarste recherchetechnieken inzetten om de criminele netwerken in Nederland achter de drugssmokkel via Schiphol bloot te leggen. Doel is het verstoren van de distributielijnen en het onderscheppen van de achterliggende geldstromen.

Minister Korthals (Justitie) kondigt in een brief aan de Tweede Kamer aan dat daarbij mogelijk gebruik zal worden gemaakt van recherchetechnieken waarbij inbeslagname en aanhouding achterwege blijft, met het risico dat dit ook niet achteraf zal gebeuren.

De recherchetechniek van `gecontroleerd doorlaten' is sinds de IRT-affaire, toen grote partijen drugs ongecontroleerd op de markt verdwenen, omstreden en vervolgens bij wet verboden. Alleen als het college van procureurs-generaal en vervolgens de minister zelf daarmee hebben ingestemd, mag op die manier geopereerd worden. In de brief geeft de minister aan dat de criminele netwerken achter de drugssmokkel niet alleen van Antilliaanse of Zuid-Amerikaanse afkomst zijn, maar zich ook in Nederland zelf genesteld hebben. Volgens een woordvoerder van justitie gaat het daarbij vooral om de organisatie en de distributie voor de binnenlandse afzetmarkt. Het landelijk parket van procureurs-generaal laat zich niet uit over de vraag waar de leiding of organisatie achter de cocaïnesmokkel geconcentreerd is. Ook een woordvoerder van het Haarlemse parket, waar Schiphol onder valt, wil dat niet zeggen. ,,We willen weten wat zich achter de schermen afspeelt. Nu is het met het oppakken van die bolletjesslikkers dweilen met de kraan open.''

Naast de techniek van gecontroleerde doorlating zal gebruik worden gemaakt van de minder omstreden techniek van gecontroleerde aflevering. Daarbij wordt een drugssmokkelaar na aankomst op Schiphol in eerste instantie ongemoeid gelaten om de afleveradressen in kaart te brengen. Uitgangspunt moet zijn dat de verdachte uiteindelijk wel wordt aangehouden en de smokkelwaar in beslag genomen. Dergelijk onderzoek behoeft uitsluitend toestemming van de behandelend officier van justitie.

Overigens ligt de controle op het vliegveld Hato op Curaçao sinds afgelopen weekeinde stil omdat het douanepersoneel staakt.