KNVB wordt strenger met proflicenties

De KNVB gaat een strenger beleid voeren bij het verstrekken van licenties voor Betaald Voetbal Organisaties. Dat maakte de voetbalbond gisteren bekend op een persconferentie in Zeist.

Clubs in ere- en eerste divisie kunnen in hun begroting reeds voor het komende seizoen niet meer volstaan met het opvoeren van te verwachten inkomsten van een geldschieter of spelersverkopen om tekorten te dekken. Dit moet zwart op wit zijn vastgelegd. Ook leningen moeten schriftelijk worden aangetoond. En er mag geen sprake zijn van achterstallige betalingen bij het pensioenfonds CFK. De clubs hebben nog tot 31 mei, met een uitloop tot half juni, de tijd om een sluitende begroting voor het volgende voetbaljaargang 2002-2003 op te stellen.

Vanaf het seizoen 2003-2004 wil de voetbalbond ook halverwege het seizoen een mogelijkheid hebben de liquiditeit van de clubs te controleren en eventueel een licentie in te trekken. Daartoe moet in de najaarsvergadering het licentiereglement worden aangepast.

De clubs zijn in het jaarlijkse `penningmeestersoverleg' akkoord gegaan met de strengere voorwaarden, aldus directeur betaald voetbal Henk Kesler. Het profvoetbal staat er financieel slechter voor dan ooit. Er is een tekort van 26,22 miljoen euro. Zonder transferinkomsten zouden de clubs nog meer in de rode cijfers (28,27 miljoen euro) staan, al geeft het kleine verschil aan dat sinds het Bosman-arrest in 1995 werd ingevoerd, het Nederlandse voetbal zijn tekorten niet meer kan dekken met het verkopen van spelers.

Tweederde van alle Betaald Voetbal Organisaties heeft de laatste vier jaar verlies geleden. Als Ajax niet wordt meegerekend is het gemiddelde eigen vermogen negatief. Ook het werkkapitaal neemt af. Twaalf van de zesendertig clubs blijken nog niet over een hoofdsponsor te beschikken. De tekorten in de eredivisie zijn door de omvangrijke budgetten aanzienlijk groter. De eerste divisie, waar echter wel clubs als Emmen, TOP Oss en MVV in grote financiële nood verkeren, neemt slechts tien procent van de tekorten voor haar rekening.

Kesler constateert dat over bijna de hele linie de lasten hoger zijn dan de baten. ,,Hoewel de omzet nog steeds stijgt. Maar de post salarissen van spelers gaat ook steeds omhoog. De aanvaardbare norm is daarbij overschreden. Dat kan eenvoudig worden opgelost. De clubs moeten saneren. De inkomsten en uitgaven dienen met elkaar in overeenstemming te zijn. De buitenlandse clubs staan niet meer in de rij om hoge bedragen voor onze spelers uit te geven, want ze hebben vaak zelf financiële problemen. Daarnaast zorgt de afnemende conjunctuur voor tegenvallende commerciële inkomsten.''

De KNVB heeft berekend dat de eerste-divisieclubs uit de rode cijfers komen als de salarissen met zes procent dalen. Voor de clubs uit de hoogste afdeling, exclusief Ajax, Feyenoord en PSV, zou dat zeventien procent zijn. De clubs uit de eerste divisie besloten afgelopen zaterdag al een salarislimiet te zullen invoeren. Opmerkelijk groot is het verschil in omzet tussen een laag geplaatste eredivisieclub en een `topper' uit de eerste divisie: 3,2 miljoen euro. Dat was in het seizoen `94-'95 nog 700.000 euro.

De KNVB zegt slechts een signaal te hebben afgegeven en doet een eerste aanzet met de strengere licentievoorwaarden. De belangenverenigingen Eredivisie NV en de Coöperatie Eerste Divisie zijn verantwoordelijk voor de sanering. Daarnaast hoopt de voetbalbond dat werkgevers en werknemers in het CAO-overleg de mogelijkheid vastleggen dat gedegradeerde clubs in de eerste divisie de spelerssalarissen mogen aanpassen.

Ook de KNVB zelf verkeert voor het eerst in de financiële problemen. De opbrengsten uit sponsoring en media zijn stabiel, maar de vaste lasten van de organisatie op het bondskantoor in Zeist blijven groeien. De jaarlijkse uitkering die de clubs ontvangen uit de exploitatie van de voetbalbond valt hierdoor weg. Een intern onderzoek moet aantonen waar kan worden bezuinigd.