Keuzevrijheid

Een ,,goldrush'', zo betitelde een Kamerlid de strijd op het internet over domeinnamen. Inzet zijn vooral de website-aanduidingen met een sterk woordbeeld. Handige lieden hebben bij bosjes goedbekkende claims laten registreren zonder dat zij daar een direct belang bij hadden en met een beroep op het principe wie het eerst komt, het eerst maalt. Menigeen is inmiddels bij de rechter beland. Gevestigde merken laten zich niet zomaar opzijschuiven. De procedures over domeinnamen zijn nu niet meer bij te houden. Opmerkelijk zijn zaken waarbij een publiek belang in geding is. Zo eiste de staat verkiezingen.nl op. Tevergeefs. Verkiezingen zijn geen exclusieve staatszaak. Maar de rechter verbood wel het particuliere gebruik van regering.nl en troonrede.nl wegens gevaar voor verwarring bij het publiek.

Dat is een nuttig criterium, vooral nu de jacht op aansprekende namen lijkt te zijn overgeslagen op de politiek. In enkele plaatsen hebben gevestigde partijen bij de Kamer van Koophandel claims gelegd op de term `Leefbaar' plus plaatsnaam. Niet om daar zelf gebruik van te maken, maar om het gebruik van dit toverwoord door mogelijke concurrenten in lokale verkiezingen op voorhand te blokkeren. Zo hebben in Oss leden van de PvdA en de VVD, om de opkomst van een mogelijk gevaarlijk concurrent voor te zijn, bij de Kamer van Koophandel de naam Leefbaar Oss gedeponeerd.

Dit is misschien slim gezien, want registratie van een rechtspersoon bij de Kamer van Koophandel is een voorwaarde om een kieslijst in te dienen. Maar het is ook een ondemocratische truc. Wie probeert deelname aan verkiezingen van een partij die hem wellicht niet zint op voorhand te voorkomen, toont weinig vertrouwen in de kiezer en frustreert diens keuzevrijheid. De strijd om de kiezer is te belangrijk om te worden kortgesloten in het handelsregister. Die moet worden gevoerd met argumenten over wenselijk of gevoerd beleid. Reële politieke concurrentie vormt de grondslag van het democratisch proces. Tegenstanders moeten worden bestreden, niet uitgesloten.