Kabeljauw met prei en saffraansaus

Dit gerecht is dank zij de magnetron niet alleen snel te maken, maar levert ook weinig afwas op.

Doe de slagroom of crème fraîche in een kom en klop er het saffraanpoeder door. Laat circa 10 minuten staan, zodat de smaak van de saffraan in de room of crème fraîche trekt.

Snijd de preien bij en verwijder de taaie buitenbladen. Was de preien grondig onder de koude kraan en snijd ze vervolgens in dunne plakken. Doe de plakken prei in een magnetronschaal van circa 23 x 23 centimeter. Strooi er royaal zout en versgemalen peper over. Giet er de wijn over en leg het deksel op de schaal. Zet de schaal 3 minuten in de magnetron op 100 procent (650 watt).

Leg de stukken kabeljauw op het bedje half gare prei en bestrooi de vis met zout en peper. Giet er het slagroom-saffraanmengsel over en leg het deksel op de schaal. Zet de schaal 6 tot 7 minuten in de magnetron op 70 procent (650 watt), of tot de vis gaar is. Controleer of de vis gaar is door de punt van een scherp mes in het midden te steken. De vis moet vrij makkelijk in vlokken te verdelen zijn.

Schep voor het serveren de prei op twee voorverwarmde borden. Leg een kabeljauwfilet op de prei en schep er wat van de saus over. Als er prei en saus over zijn, kunt u die apart aan tafel serveren. Serveer met bijvoorbeeld gekookte nieuwe aardappels of gestoomde geurige basmatirijst.

NB: In het recept over de cranberrytaart van enige tijd geleden is in de ingrediëntenlijst 100 gram kristalsuiker niet vermeld. Deze wordt na de 100 gram basterdsuiker toegevoegd.

    • Kim Maclean