Industrie twijfelt over JSF

Het is nog steeds onzeker of alle bedrijven die mee willen doen aan de ontwikkeling van de JSF het contract met de overheid zullen ondertekenen. Dat bleek gisteren op een bijeenkomst in Den Haag van het

NIFARP, de overkoepelende organisatie van de participerende JSF-bedrijven.

Op de vergadering wilden niet alle ondernemingen zich vastleggen op een ondertekening van de `letter of intent'. Een aantal bedrijven vindt dat ze te grote financiële risico's lopen, omdat ze verplicht worden gedurende lange tijd een deel van hun omzet uit het JSF-project terug te storten in de staatskas. In ruil daarvoor betaalt de regering het `ticket' om mee te kunnen doen aan de JSF-ontwikkeling.

De twijfels leven bij enkele kleine bedrijfjes, maar ook bij Nederlands' grootste defensiebedrijf Thales. Ook Philips heeft zich nog niet vastgelegd op deelname. De komende dagen is daar nog overleg over. Het NIFARP wilde vanochtend niet ingaan op de vraag of uiteindelijk alle bedrijven het contract zullen tekenen. De bedoeling is dat dat vrijdag gebeurt. Volgende week dinsdag debatteert de Kamer over de JSF.