Henry Thomas

In een serie profielen van hedendaagse sterren deze week de Amerikaanse acteur Henry Thomas, die twintig jaar geleden de menselijke hoofdrol speelde in Spielbergs nu heruitgebrachte klassieker `E.T. The Extra-Terrestial'.

Van de drie kinderen die in E.T. The Extra-Terrestial speelden, is er een een ster geworden en de ander postbode. Drew Barrymore, die in E.T. Elliotts jongere zusje speelde, kwam na een periode van seks, drugs en rock n roll, die in haar geval nog voor de puberteit begon, triomfantelijk terug in Hollywood. Robert MacNaughton, die in de hit Michael, Eliotts oudere broer sspeelde, werkt bij de posterijen in Phoenix, Arizona. En Henry Thomas zelf, de jongen die op elfjarige leeftijd het beste vriendje speelde van de extraterrestial was en bleef acteur. E.T. was, net als voor Barrymore, niet zijn eerste rol.

Henry Thomas (San Antonio, Texas, 8 september 1971) wist op z'n vijfde al dat hij acteur wilde worden. Hij debuteerde in 1981 in Raggedy Man als de zoon van Sissy Spacek. De regisseur van die film, Spaceks echtgenoot Jack Fisk, bracht Spielberg, die tien weken voor het begin van de opnamen van E.T nog steeds geen menselijke hoofdrolspeler had gevonden, op het spoor van Thomas.

E.T. veranderde Thomas' leven, en zorgde er bijna voor dat hij geen acteur meer wilde zijn. Het overweldigende succes van de film werkte in zijn nadeel. Thomas kreeg zoveel aanbiedingen dat hij door de bomen het bos niet meer zag en ook begin te spelen in producties van laag allooi. Maar ook toen hij het acteren had opgegeven, kwam hij niet van E.T. af. Thomas werkte een paar jaar in een videotheek in San Antonio, en de mensen vonden het vooral leuk om bij hem E.T te huren.

Eind jaren tachtig begon Thomas. die op een ranch in de buurt van zijn geboorteplaats San Antonio woont, waar hij zijn onder meer zijn eigen paarden fokt, toch weer met acteren. Hij speelde onder meer in Valmont (Milos Forman, 1989), als de jonge pianoleraar die in de gemene spelletjes van de hoofdpersonen wordt gebruikt.

Als volwassene lijkt Thomas niet meer op het eenzame, gevoelige en inventieve kind dat hij ooit was; zijn gezicht is niet alleen niet lief meer, het is ruw geworden, zijn ogen laten geen verbazing meer zien, hij knijpt ze dicht.

Alleen journalisten blijven hem in elk interview naar zijn jeugd vragen en opnieuw vragen. ,,Vragen journalisten je nog steeds naar E.T.'', vragen ze dan volgens Thomas. ,,U hebt het net gedaan'', antwoordt de acteur naar eigen zeggen dan steevast.

Thomas speelt, net als in E.T. nog vaak broers of vrienden van grotere sterren. In Legends of the Fall (Edward Zwick, 1995) is hij bijvoorbeeld het jongere broertje van Brad Pitt en Aidan Quinn, in All the Pretty Horses (Billy Bob Thornton, 2000) is hij het maatje van Matt Damon en in Martin Scorseses langverwachte kostuumfilm Gangs of New York, speelt hij de beste vriend van niemand minder dan Leonardo DiCaprio.

    • Bianca Stigter