Haarspray voor de nieuwe Holsteiners

Voor het eerst na de MKZ-crisis wordt er weer een landelijke rundveekeuring gehouden. ,,We hebben dit zo gemist'', verzuchten de deelnemers.

Applaus voor veehouder J. Schoonhoven uit het Gelderse Noordeinde. Op 3 april vorig jaar werd zijn bedrijf met 160 runderen geruimd, maar nu al loopt hij in zijn hagelwitte kostuum rondjes in de ring. Aan zijn hand drie koeien die afkomstig zijn van een nieuwe veestapel die hij in Duitsland op de kop heeft weten te tikken. ,,Je levenswerk stort in, maar je ziet, ik ben er weer'', zegt een nuchtere Schoonhoven. Het publiek klapt voor hem net iets harder dan voor de andere deelnemers aan de Holland Holstein Show in de Zwolse IJsselhallen. ,,De hal glimlacht weer'', zegt voormalig bedrijfsleider J.Dubbeldam bij het zien van de verzameling zwartbonte melkkoeien van het wereldvermaarde Holstein-ras.

De mond- en klauwzeercrisis maakte een einde aan de wekelijkse veemarkten in Zwolle. Door de strenge (hygiënische) eisen die aan het verzamelen van vee worden gesteld, was het voor de directie van de IJsselhallen niet meer rendabel een veemarkt te houden. Ook de Holstein-keuring, die vorig jaar niet mocht doorgaan, is aan strenge eisen gebonden. Alle dieren zijn voor vertrek naar Zwolle onderzocht door een dierenarts en het boerenbedrijf gaat voor en na de show voor dertig dagen `op slot'. Gedurende die tijd mogen er geen andere dieren af- of aangevoerd worden.

,,Beetje overdreven'', vindt veehouder E. Puttenstein uit Wezep. ,,Wie neemt er nu een ziek dier mee naar de keuring?'' Puttenstein en zijn vrouw hebben een ,,verschrikkelijke tijd'' achter de rug. Hun bedrijf met honderd runderen lag een kilometer buiten de MKZ-driehoek, en ontsnapte dus net aan ruiming. ,,Drie weken dachten we dat wij ook alles kwijt zouden raken. Op het laatst wil je zelf dat je geruimd wordt om maar van de onzekerheid af te zijn.''

In de Zwolse IJsselhallen vergeten ze alle zorgen. Met een tondeuse en haarversteviger wordt een laatste oneffenheid weggewerkt bij de twee Holsteiners. In de afgelopen dagen zijn de runderen al uitgebreid gewassen en geschoren. ,,Het is toch je visitekaartje'', zegt mevrouw Puttenstein. In haar ene hand heeft ze een bus haarspray, met haar andere hand houdt ze de staart van een koe omhoog zodat de ontlasting geen sporen achterlaat.

,,We hebben dit zo gemist, de onderlinge contacten'', zegt M. van 't Hof, voordat ze met haar koeien de ring inloopt. Ze houdt een naambordje van het bedrijf in de hand, de Holstein-keuring lijkt wel wat op de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

Door de strenge hygiënische eisen heeft een aantal deelnemers afgehaakt. Zij kunnen het zich wegens de handel niet veroorloven hun bedrijf voor langere tijd op slot te doen. Toch is de belangstelling en deelname van topfokkers groter dan ooit, zegt A. de Jong van de vereniging Holland Holstein Herds. ,,Ze hebben er echt naartoe geleefd.''

    • Martin Steenbeeke