Eredoctoraat voor Kopland

De dichter en neurowetenschapper Rutger Kopland heeft gisteren een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht ontvangen. Kopland (schrijverspseudoniem voor dr. R. van den Hoofdakker) werd onderscheiden voor zijn dichterlijk oeuvre en voor zijn werk als psychiater.

,,Empirisch onderzoek mag ik niet meer doen', zei hij bij de aanvaarding van het eredoctoraat. ,,Daar ben ik te oud voor. Poëtisch onderzoek mag nog wel.'' Hij is stellig van plan dat werk voort te zetten.

Van den Hoofdakker, emeritus hoogleraar Biologische Psychiatrie, heeft een belangrijke rol in de psychiatrie en met name in het hersenonderzoek in Nederland gespeeld. De gedichten van Kopland behoren tot de belangrijkste uit de Nederlandse poëzie. Als dichter maakte hij al in de jaren zeventig naam. In 1988 kreeg hij de P.C. Hooftprijs, Nederlands belangrijkste literaire onderscheiding. Het eredoctoraat wordt verleend door de faculteiten Letteren en Geneeskunde.

Van den Hoofdakker/Kopland zei dat hij zich verzet tegen de gedachte dat geluk en ongeluk pas begrepen en verklaard kunnen worden als we de moleculen kennen in ons hoofd die ons gelukkig en ongelukkig maken. De middelen om daar achter te komen zijn gebrekkig, erkende hij. ,,We moeten zien hoever we komen met behulp van realistische, toetsbare veronderstellingen over de mechanismen die aan de interacties van de mens en zijn wereld.'' Ter gelegenheid van 366e verjaardag van de universiteit kregen ook de Amerikaanse natuurkundige Randall Hulet en de historica Margaret Jacob een eredoctoraat.